"We roepen elke parochie en missiestation op om alert te blijven voorafgaand aan de Goede Week en Pasen. Dit is heel belangrijk", vertelt pr. Felix Atmojo, vicaris-generaal van het aartsbisdom Palembang. "We willen niet dat opnieuw een kerk wordt aangevallen."
Drie aanvallen in twee maanden
De waarschuwing volgt na eerder geweld tegen de kerk en tegen Christenen in Indonesië. Op 8 maart braken zes mannen in bij de kapel van Sint-Zacharias in Zuid-Sumatra. Daarbij werd een deel van de muren beschadigd en werden beelden verbrand. De daders zijn niet geïdentificeerd. Enkele weken eerder, op 27 februari, werden twee Indonesische christenen publiekelijk gegeseld in de provincie Atjeh. Beiden werden geslagen omdat ze naar verluidt de islamitische wetgeving schonden door een computerspel te spelen. Op 11 februari viel een man gewapend met een zwaard tijdens de mis de leden aan van de St. Lidwinakerk in Sleman, Yogyakarta, aan. De man verwondde twee parochianen, een Duitse priester en een politieagent en werd vervolgens neergeschoten door de politie.
Samenwerking en beveiliging
Pr. Atmojo moedigt Katholieken aan om vrede te zoeken met mensen van andere religies, door te zeggen: "wat we kunnen leren van [de aanvallen] is dat we het ‘samen-zijn’ moeten blijven bevorderen. Het moet ons gemeenschappelijke doel worden." Aartsbisschop Anicetus Sinaga van Medan dringt er bij Katholieken op aan om acties te vermijden die vijanden kunnen maken. "Wees inclusief, maak geen vijanden", zei hij. Volgens de aartsbisschop staan er 12 beveiligers voor de Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria in Medan nadat een nabijgelegen kerk in augustus 2016 door een tiener was aangevallen. De aanvaller had een priester belaagd met een bijl, nadat een bom in zijn rugzak niet ontplofte.
Indonesië is het land met het grootste aantal Moslims ter wereld. Zo’n 87 procent van de bevolking is Moslim, 10 procent Christen en 2 procent Hindoe. Discriminatie en aanvallen op religieuze minderheden komen veelvuldig voor.
Bron: KNA