fbpx

Keniaanse katholieke leiders bezorgd over toename terreuraanslagen

dinsdag, 07 januari 2020
Nieuws
Katholieke leiders in Kenia slaan alarm nadat een terreuraanslag drie Amerikanen heeft gedood en de lokale bevolking heeft doen vluchten.

De geestelijken vrezen dat de aanval in Manda Bay – die plaatsvond temidden van toenemende spanning in het Midden-Oosten – een wraakactie kan zijn voor de recente moord op een belangrijke Iraanse militaire leider. Het kan ook vergelding zijn voor Amerikaanse luchtaanvallen die gericht zijn op stijders van al-Shabaab nadat door een vrachtwagenbom in de hoofdstad van Somalië, Mogadishu, minstens 79 mensen omkwamen.

“We veroordelen de aanval, die de vrede en rust in de regio heeft verstoord,” aldus priester Wilybard Lagho, vicaris-generaal van het aartsbisdom van Mombasa. “Ik denk dat de oorlog tegen terreur zichzelf opnieuw definieert op wereldschaal. We zullen waarschijnlijk opnieuw slapende terreurcellen zien ontwaken. ”

Op 5 januari viel al-Shabaab, de in Somalië gevestigde terreurorganisatie in Oost-Afrika, die gelieerd is aan Al Qaeda, een militaire basis binnen in Manda Bay. Daarbij werden een Amerikaanse militair en twee aannemers van het ministerie van Defensie gedood. Twee andere Amerikanen raakten gewond. Amerikaanse strijdkrachten gebruiken de militaire basis om training in terrorismebestrijding te bieden aan Oost-Afrikaanse landen.

Kenianen zouden naar verluidt in grote getale het gebied zijn ontvlucht, uit angst voor verdere aanvallen. In het verleden heeft al-Shabaab zich gericht op kerken, christenen, openbare plaatsen en overheidsinstallaties. Op 2 januari vielen militanten nog een bus aan, waarbij minstens drie mensen werden gedood. Volgens priester Nicholas Mutua, coördinator voor justitie en vrede in het bisdom Garissa maakt de kerk zich ernstig zorgen over de geestelijken in het gebied. “Ze vallen zachte doelen aan, waaronder de kerken. Ik denk dat dit over wraak gaat. Het is een tijdbom en de overheid moet snel handelen om ervoor te zorgen dat de mensen veilig zijn”, aldus Mutua.

Bron: CNS