Kenia: "Terreuraanslagen bedreigen kerken"

vrijdag, 26 oktober 2018
Nieuws
Naarmate er meer frequent terreuraanslagen plaatsvinden in het noordoosten van Kenia, waarschuwen Katholieke bisschoppen en priesters dat de daden een bedreiging vormen voor de missies en hun werk.
Kenia_-_Mgr_Alessandro_Garissa

Op 10 oktober vermoordden vermoedelijke Al-Shabab-militanten twee christelijke leraren in Mandera, dichtbij de grens met Somalië. De aanvallers wierpen een bermbom op een huis dat werd bewoond door vier niet-lokale leraren van de middelbare school in Arabia Boys, waarbij twee van hen werden gedood. "Dit is weer een incident waarbij onschuldige christelijke werkers doelwit zijn", zegt pater Alfred Murithi, plebaan van de kathedraal van Onze Lieve Vrouwe van Troost in Garissa. "Het is een voortdurende trend. Ik denk dat er mensen zijn die geen christelijke aanwezigheid in deze regio willen zien. Ze worden misleid om te geloven dat christenen ongelovigen zijn."

Anders bidden en vieren
Hoewel de laatste aanvallen geconcentreerd zijn in het overwegend Islamitische noorden, wordt hun invloed in het hele land gevoeld. Het brengt een verandering teweeg in de dagelijkse gang van zaken voor kerken. Volgens sommige priesters hebben de aanslagen veranderd hoe de mensen bidden en hoe ze belangrijke feestdagen op de christelijke kalender vieren. De veranderingen zijn ook zichtbaar in kerken in Nairobi, waar de militanten onlangs openbare plaatsen en openbaar vervoer aanvielen. Tegelijkertijd hebben veiligheidsinstanties gewaarschuwd dat de kerken van de stad mogelijk doelwit zijn van de militanten.

"Kerst- en paasvieringen begonnen om tien uur ‘s avonds en gingen tot diep in de nacht door. Mensen wachtten tot middernacht in de kerken, maar dit gebeurt niet meer. Tegenwoordig moeten gelovigen vroeg vertrekken naar hun huizen", aldus Maloba Wesonga, een katholieke priester in de Regina Caeli-parochie in Nairobi. Nachtmissen waren de norm, maar zijn afgenomen of gestopt vanwege de bedreigingen, bevestigt Consolata-pater Nicholas Makau, uit Nairobi. "Dit is een van de maatregelen die de kerken nemen om ervoor te zorgen dat gelovigen veilig zijn. Er zijn ook extra controles en verhoogde patrouilles op parkeerterreinen en gebieden rond de kerken."

Beveiligingsmaatregelen
Pater Wilybard Lagho, vicaris-generaal van het aartsbisdom Mombasa, zei dat een aantal parochies beveiligingscomités paraat heeft om de veiligheid van de samenkomst te waarborgen. In het recente verleden heeft de kuststad terroristische aanslagen meegemaakt die verband houden met radicale Islamisten. Voorgangers uit andere denominaties zijn gedood of gewond geraakt en sommige kerken zijn vernield. "De commissies hebben training gekregen over veiligheid en beveiligingsaangelegenheden," zei Lagho. "Er wordt vaak aangedrongen op extra alertheid en betrokkenheid van de gemeenschap, omdat iedereen wordt gezien als doelwit."

De nieuwe veiligheidsuitdagingen dwingen de kerken ook hun jaarlijkse budgetten te verhogen om tegemoet te komen aan de kosten van bewakers, wapens, camera’s, metaaldetectoren en gewapende politiepatrouilles. Lagho: "We hebben het aantal bewakers aan de poort moeten verhogen, omdat één niet genoeg was. De gemeenschap is zich bewust van de veiligheid en is zeer coöperatief geweest."

De aanval op kerken en andere openbare installaties nam toe nadat het Keniaanse leger in 2011 Somalië binnenkwam om de militante groep al-Shabab, de partner van Al-Qaida in Oost-Afrika, te bestrijden. Als vergelding hebben de militanten Kenia met dodelijk effect aangevallen. In april 2015 bleven na een aanval op het Garissa University College 148 mensen, voornamelijk christelijke studenten, dood achter. Kleinere aanvallen worden nog steeds waargenomen in Lamu, in de kust- en noordoostelijke regio. In september 2013 werden bij een terreuraanslag in het winkelcentrum Westgate in Nairobi 67 mensen gedood en naar schatting 200 gewond.

Hoewel er recent geen katholieke kerk zijn aangevallen, wordt de Kerk als doelwit beschouwd. In februari zei de politie dat ze een plan hadden verijdeld om een grote kerk in het centrum van Nairobi aan te vallen, nadat ze een voertuig hadden onderschept vol explosieven en verstopte wapens. In 2015 stond de Basiliek van de Heilige Familie vermeld tussen de kerken die de terroristen wilden aanvallen. Vier jaar eerder werd de basiliek geëvacueerd na een bommelding.

Bezorgd over het feit dat terreuraanslagen een bedreiging vormen voor de kerken, waarschuwde de Keniaanse Bisschoppen Conferentie in augustus nog verontrust te zijn over de veelvuldige aanvallen en de bedreigingen die zij vormen voor de missies van de kerk. "We roepen op tot gezamenlijke inspanningen van iedereen om het terrorisme te bestrijden," aldus bisschop Philip Anyolo destijds.

Bron: KNS