Katholiek ziekenhuis en universiteit impuls voor christenen

Project
In Koerdistan, Irak, brengen een nieuw katholiek ziekenhuis en universiteit hoop aan een strijdbare christelijke gemeenschap.
ACN-20161207-49124

De Chaldeeuwse aartsbisschop Bashar Warda van Erbil, Koerdistan, is de drijvende kracht achter de oprichting van twee belangrijke nieuwe christelijke instellingen in de regio. In 2016 opende de Katholieke Universiteit in Erbil haar deuren. Deze zomer vindt de officiële opening plaats van het katholieke Maryamanaziekenhuis in Erbil, gewijd aan de Maagd Maria. Meer dan drie jaar lang organiseerde het aartsbisdom Erbil hulp voor de ruim 120.000 christenen die de IS-aanval van 2014 op de vlakte van Nineveh ontvluchtten.

Terwijl ongeveer 40.000 gelovigen sindsdien naar hun huizen zijn teruggekeerd, hebben veel vluchtelingen Koerdistan tot hun permanente thuis gemaakt. De universiteit – de enige katholieke universiteit in Irak – en het ziekenhuis vormen een belangrijke impuls voor zowel de christelijke gemeenschappen op de Nineveh-vlaktes als voor de christelijke gemeenschap in Koerdistan. De aartsbisschop sprak met Kerk in Nood (ACN) over het belang van beide projecten.

Wat is uw visie op het nieuwe katholieke ziekenhuis?
Het algemene doel van het ziekenhuis is om effectieve en betaalbare gezondheidszorg te bieden aan een door oorlog verscheurde regio waar het ontbreekt aan middelen en moderne apparatuur. Dit komt deels door tientallen jaren van voortdurende conflicten, maar ook door de inactiviteit van de overheid. Het is waarschijnlijk dat in het volgende decennium nog meer vluchtelingen, ontheemden en ouderen in nood zijn. We zijn dan in staat om de meest behoeftige patiënten te ondersteunen en kortingen te bieden tot wel 60 procent.

Is het ziekenhuis ook belangrijk, vooral voor christenen, om banen te genereren in een regio met hoge werkloosheid?
Het aanbieden van banen zal christenen laten zien dat we aan een toekomst bouwen voor hen, hier in Erbil. Christenen en andere minderheden worden vaak banen geweigerd en worden bij promotie vaak over het hoofd gezien vanwege een bevooroordeeld politiek systeem. Er zijn weinig of geen politici die bereid zijn op te komen voor de rechten van christenen. Dit heeft een directe correlatie met mensen die het land verlaten. Samen met de universiteit is Maryamana een cruciaal project dat tot doel heeft om de Christenen in Erbil en op de vlakte van Nineveh te behouden. Beide instellingen tonen aan dat christenen van belang zijn en dat ze een integraal onderdeel zijn van de Iraakse samenleving.

Zal het ziekenhuis alleen christenen dienen?
De missie van het ziekenhuis sluit aan bij die van de Kerk. Elke persoon, ongeacht religie of ras, kan worden behandeld in het Maryamana-ziekenhuis; prioriteit zal worden gegeven aan diegenen wiens medische behoeften het meest urgent zijn. Het is bekend dat moslims de christelijke professionals in de gezondheidszorg vertrouwen; hopelijk zal Maryamana de gezamenlijke verzoeningsinspanningen ook faciliteren door ook de behoefte aan gezondheidszorg van andere religies aan te pakken.

Welke medische diensten zal het ziekenhuis bieden?
Het ziekenhuis heeft 70 bedden en zeven operatiekamers, waarvan we verwachten dat ze constant in gebruik zijn. Het ziekenhuis kan 300 poliklinische patiënten per dag dienen en biedt de meeste medische diensten. Naast de zorg voor zwangere vrouwen en vroeggeboren kinderen, zijn er faciliteiten voor een breed scala aan specialiteiten. Het ziekenhuis beschikt over een modern laboratorium en over het volledige spectrum van diagnostische tests (bijv. MRI’s, CT-scans). Ook zijn er twee spoedeisende hulpafdelingen, evenals een apotheek. Over een jaar of drie hopen we dat de Maryamana een academisch ziekenhuis kan worden. Er is ook een planning voor een oncologisch centrum in het ziekenhuis.

Wat is de missie van de Katholieke Universiteit in Erbil?
De Katholieke Universiteit in Erbil is opgericht om educatieve en professionele kansen voor onze jonge mensen te verzekeren. Zo worden zij aangemoedigd om in Irak te blijven en de toekomstige leiders van de christelijke gemeenschap, hier en elders in het land, te worden. Wanneer onze jonge mensen goede banen willen krijgen in een land met een moslim meerderheid, zullen ze hoop vinden en zich wenden tot de universiteit als kanaal om te slagen en te bloeien in hun carrière in Koerdistan en Irak. We hopen dat de universiteit religieuze minderheden zal inspireren en zal bewijzen dat ze hier een levensvatbare en mooie toekomst hebben. We proberen Erbil te maken tot een langdurig thuis voor de christelijke gemeenschap – waar mensen ervoor kiezen om te blijven omdat er banen zijn en er een sterke infrastructuur van diensten en instellingen is. De school zal de christelijke gemeenschap een groot gevoel van eigenwaarde en verbondenheid geven.

Hoeveel studenten heeft de universiteit nu en wat is uw doel?
Momenteel zijn 108 studenten ingeschreven, waaronder 10 moslims; academische graden worden toegekend in Accounting, Engels, Internationale Betrekkingen, Informatietechnologie en Computerwetenschappen. Ons doel voor het academische jaar 2022-2023 is om 825 studenten ingeschreven te hebben – 615 Iraakse christenen, 125 moslims en 85 Yezidi’s uit Koerdistan, Mosoel, de Nineveh Vlakte, Duhok, Kirkoek, Bagdad en Basra. Om deze studenten aan te trekken, streven we ernaar extra faculteiten op te zetten in de belangrijkste academische disciplines: economie, techniek, medische wetenschappen en onderwijs.

We willen de universiteit vestigen als een internationaal ankerproject om het christendom in Irak te houden. We bouwen hier relaties op met de relevante ministeries en werken internationaal met veel universiteiten om het merk van de Katholieke Universiteit in Erbil te vestigen. Iraakse christenen en andere minderheden voelen zich aangetrokken tot de universiteit omdat het onderwijs in het Engels wordt gegeven en vanwege de locatie in Ankawa, de christelijke wijk van Erbil, een omgeving die veiligheid en zorg belooft. Ook het nieuwe Maryamana-ziekenhuis bevindt zich in Ankawa.

Wat zijn uw belangrijkste zorgen met betrekking tot deze initiatieven, het ziekenhuis en de universiteit?
De belangrijkste uitdagingen waren om beide instellingen te laten bouwen en operationeel te krijgen. Met het ziekenhuis is het onze prioriteit om onze leningen terug te betalen, maar we weten dat het ziekenhuis volledig zal worden gebruikt en winstgevend zal worden. Er is vraag naar. In Koerdistan leven meer dan een miljoen vluchtelingen en honderdduizenden ouderen; klinieken in Erbil en Duhok bedienen meer dan 1.000 patiënten per maand; maar liefst 2000 chronisch zieke patiënten vertrouwen op onze plaatselijke St. Jozefkliniek voor zeer dure medicijnen.

De nog jonge universiteit, heeft meer geld nodig omdat de meeste studenten – velen uit Qaraqosh op de vlakte van Nineveh – volledig op beurzen aanwezig zijn. We moeten academisch uitbreiden, omdat het aantal afdelingen samenhangt met het aantal aanvragers. Het is moeilijk om Engelstaligen als docent te werven, omdat consulaten zeggen dat Koerdistan onveilig is. We kunnen alleen mensen aantrekken door mond tot mondreclame en getuigenissen van bezoekers, maar ik geloof dat we zullen slagen. Momenteel halen 14 van onze lokale jongeren een masterdiploma in de Verenigde Staten, het Verenigd Konikrijk, Italië en Australië. Bij hun terugkeer spelen ze een sleutelrol in zowel de universiteit als het ziekenhuis. Ik dank al onze weldoeners met heel mijn hart en gebeden; ze doen hier fantastisch werk voor ons allemaal. God zegene hen allen!

De afgelopen twee jaar heeft Kerk in Nood de Katholieke Universiteit in Erbil en het Maryamana Ziekenhuis gesteund met de financiering van studiebeurzen en de aanschaf van geavanceerde medische apparatuur. Van 2014 tot en met 2017 droeg Kerk in Nood bij aan projecten ter waarde van meer dan $ 40 miljoen ter ondersteuning van het Chaldeeuwse aartsbisdom Erbil.

Kerk in Nood financiert momenteel vooral de wederopbouw van huizen van christenen, kloosters en kerken in Irak. Wilt u Christenen in Irak helpen om een toekomst in eigen land op te bouwen? Maak dan uw gift over via onze website of doneer onder vermelding van ‘Irak.’