Kardinaal wil internationaal onderzoek naar bloedbad

maandag, 10 december 2018
Nieuws
"We vragen om een ​​internationaal onderzoek naar het bloedbad in Alindao", aldus kardinaal Dieudonné Nzapalainga uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Kerkleiders zijn kritisch op het optreden van de VN-vredesmacht.
ACN-20180309-68905-Bassangoa

De aartsbisschop van Bangui reisde afgelopen week naar de stad in het zuidoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek, waar op 15 november ex Séléka-rebellen van de UPS (Unité pour la Paix en Centrafrique) minstens 60 personen doodden. De meesten van hen waren dakloze vluchtelingen die onderdak zochten in een tijdelijk kamp bij de kathedraal. Het kamp werd geplunderd en verwoest, waarbij ook twee geestelijken het leven lieten; de vicaris-generaal van het bisdom, mgr. Blaise Mada en priester Celestine Ngoumbango, pastoor in Mingala.

De kardinaal riep de internationale gemeenschap op om verantwoordelijkheid te nemen voor gebeurtenissen in het land, met name omdat de VN-vredesmacht ter plaatse naar verluidt niets heeft gedaan om burgers te beschermen. "U komt in naam van de internationale gemeenschap om ons hulp, bescherming en veiligheid te bieden", zei kardinaal Nzapalainga op een landelijke radiozender. "Nu zien we hier dat bepaalde troepen in plaats van de mensen te beschermen, hen in hun benarde toestand achterlaten. Burgers worden gedood in Alindao en elders. Hoe kunnen we anders uitleggen wat we hebben gezien; menselijke overblijfselen, huizen en kerken die worden verbrand? Ik vraag om een ​​internationaal onderzoek om zo de waarheid van de moordpartijen te ontdekken en recht te doen."

Bron: Fides