fbpx

Kardinaal Sandri: “Wat droom was, is nu werkelijkheid”

woensdag, 02 november 2022
Nieuws
Eerste katholieke radio in Bulgarije ingehuldigd met hulp van giften donateurs Kerk in Nood.
Trip October 2022 Magda Kaczmarek to Bulgaria

Het jaar 2022 was er een van vieringen voor de katholieke Kerk in Bulgarije, met de twintigste verjaardag van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan het land en de zeventigste verjaardag van de moord op vier Bulgaarse martelaren. Drie priesters van de Assumptie en een bisschop van de Passionisten werden vermoord door het communistische regime. Kardinaal Sandri, gezant van het Vaticaan, reisde naar Bulgarije om deze mijlpalen te markeren met de opening van het eerste katholieke radiostation in het land, een belangrijk instrument voor evangelisatie en oecumene.

Kerk van martelaren
De Bulgaarse Kerk is een Kerk van martelaren. Tussen 1946 en 1990, ten tijde van het communisme, heeft iedere priester in de gevangenis gezeten, zijn kerkelijke eigendommen in beslag genomen, alle buitenlandse priesters uitgewezen en seminaries gesloten. “Ik werd priester gewijd in 1971. Ik was de eerste en enige priester in 19 jaar; het duurde nog vijf jaar voor de volgende wijding”, zegt de huidige Grieks-katholieke bisschop van Sofia en voorzitter van de Bulgaarse bisschoppenconferentie, bisschop Christo Proykov, in een interview met Kerk in Nood (ACN).

Langzaam maar zeker herstelde de katholieke Kerk zich. Momenteel zijn er 60 priesters en 100 mannelijke en vrouwelijke religieuzen actief in het land. “Sommige van onze gebouwen werden teruggegeven. Met de hulp van Kerk in Nood konden we ze herstellen en nieuwe bouwen”, aldus het hoofd van de kerk van de Byzantijnse ritus. “Hoewel er een generatie is die, dankzij de parochies en catechisten, goed is gevormd in het geloof, gold dit niet voor de jongeren. In het algemeen hadden zij geen religieuze vorming. Hun ouders hadden niets meegekregen dat ze konden doorgeven”, legt bisschop Proykov uit.

Vorming middels radio
Dit alles verklaart waarom Ave Maria radio – die dankzij de hulp van Kerk in Nood op de feestdag van Johannes Paulus II in de hoofdstad werd geopend – zo belangrijk is. “De jongeren vroegen ons hier al jaren om, ze maakten zelfs materiaal in hun huizen. Eindelijk hebben we dit prachtige initiatief kunnen realiseren, dat een instrument zal zijn voor gebed en onderwijs voor jong en oud. Het Ave Maria radioproject werd toevertrouwd aan de Franciscanen, die uit Polen komen en veel meer ervaring hebben”, aldus de bisschop.

Bulgarije is een in meerderheid christelijk land. Ongeveer 85% van de bevolking is Orthodox. De  ongeveer 1% katholieken leven verspreid over het hele land. Onder hen is een gemeenschap op slechts drie kilometer van de Turkse grens. Ongeveer 10% van de bevolking is Moslim, meestal met Turkse wortels. Bisschop Christo Proykov benadrukt dat Ave Maria niet alleen voor katholieken is. “Er zijn veel mensen die op zoek zijn. Er is een honger naar geestelijke en religieuze vorming, maar we hebben ook een culturele inhoud, met programma’s over muziek en geschiedenis. Dit is een project van en voor iedereen”.

Dank aan weldoeners
In het kader van de viering van de twintigste verjaardag van het apostolisch bezoek van paus Johannes Paulus II, in 2002, vloog kardinaal Sandri, prefect van het Dicasterium voor de Oosterse Kerken, naar Sofia voor een reeks evenementen. Zijn eerste officiële daad in het land was het zegenen van de studio’s van Ave Maria radio. Die zijn gevestigd in het onlangs gerestaureerde huis van de voormalige apostolische afgevaardigde, Angelo Roncalli, die later de heilige Johannes XXIII zou worden. “Ave Maria radio was een grote droom, maar nu is het een realiteit. Een realiteit die bewijst dat de katholieke Kerk niet alleen in de kerkgebouwen kan werken, maar ook via de radio, met alle mensen, vooral met degenen die lijden of die niet de mogelijkheid hebben om naar de kerk te gaan”, aldus de kardinaal.

De prefect van het Dicasterium van de Oosterse Kerken toonde zijn dankbaarheid aan de weldoeners van Kerk in Nood. “Een speciaal woord voor de vrienden van Kerk in Nood die zich inzetten voor broederschap in de wereld met al deze mensen die lijden. U bent in de Kerk grote protagonisten van naastenliefde en dienstbaarheid. Dank u voor uw vrijgevigheid en deelname. U moet weten dat u grote actoren bent van de Kerk hier in Bulgarije.”