Kameroen: 170 studenten ontvoerd om onafhankelijkheid

donderdag, 28 februari 2019
Nieuws
De reden dat 170 studenten in Kameroen op 6 februari uit een Katholieke school werden ontvoerd en later weer vrijgelaten, blijkt te zijn dat de school zich niet hield aan de oproep van de Engelstalige separatisten voor een schoolboycot.
Mgr-Nkuo-van-bisdom-Kumo

Bisschop George Nkuo van Kumbo verklaarde tegenover Crux dat de 'enige misdaad' het geven van onderwijs was. "Dat is de misdaad die we hebben begaan: kinderen toestaan ​​naar school te gaan," aldus de bisschop. Volgens een verklaring van het bisdom kwamen ongeïdentificeerde schutters kort na 18.00 uur op de campus van het Sint-Augustinuscollege en ontvoerden 170 studenten, twee bewakers, een leraar en drie van zijn kinderen. “De kinderen waren in de slaapzaal en zij (de aanvallers) hadden de meisjes eerst opgezocht. Tegen de tijd dat ze bij de slaapzaal van de jongens aankwamen, hadden sommigen zich in het plafond verstopt. Er zijn daarom maar 15 jongens meegenomen."

30 kilometer lopen
De bisschop zei dat de aanvallers de studenten "zonder een schot te lossen" meenamen, "ver weg het bos in, ongeveer 30 kilometer te voet. De studenten werden volgens de berichten die de bisschop kreeg goed behandeld door de ontvoerders. "Ze kregen een goed ontbijt - rijst - en merkten zelfs op dat er goed vlees was." De studenten en het personeel werden in de avond van 17 februari vrijgelaten. “De vrijlating was voor mij een grote opluchting, maar een nog grotere opluchting voor de ouders. Ik zag pijn en angst; de ouders waren zo getraumatiseerd. Ze wisten niet zeker of de kinderen levend of dood terug zouden komen. Er is veel vreugde, een groot feest om hen allen terug te zien", aldus de bisschop.

De bisschop zei dat hij ontzet was over hoe de kinderen eruit zagen toen ze terugkwamen. “Een groot aantal van hen gingen door een moeilijke ervaring. Sommigen huilden, sommigen konden nauwelijks lopen en sommigen vielen zelfs flauw. Het is pijnlijk, erg pijnlijk om te zien in welke staat de kinderen terugkwamen, uitgeput en met opgezwollen voeten." Op de vraag of de Kerk losgeld betaalde voor de vrijlating van de kinderen, antwoordde de bisschop stellig: "Losgeld aan wie? Nee, nee, in godsnaam hebben we geen losgeld betaald.”

Onafhankelijkheid
De regio’s in het noordwesten en zuidwesten van Kameroen zijn overwegend Engelstalig, een erfenis van de koloniale geschiedenis van het land. Kameroen was oorspronkelijk Duits, maar na de Eerste Wereldoorlog werd het verdeeld tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Na de onafhankelijkheidsstrijd werden de twee delen herenigd. Momenteel is zo’n 20 procent van de bijna 25 miljoen inwoners van het land Engelstalig. Ongeveer 40 procent van de bevolking is Katholiek. In oktober 2016 staakten advocaten en leraren in de twee Engelstalige regio's vanwege vermeende pogingen van de Franstalige regering om de rechtsspraak en het onderwijs te assimileren. Later volgde meer geweld en een roep om onafhankelijk.

De regering wordt beschuldigd van buitengerechtelijke moorden en het verwoesten van hele dorpen tijdens hun jacht op separatisten, die van de Engelstalige gebieden een ​​nieuw land willen maken, 'Ambazonia' genaamd. De separatisten worden beschuldigd van gruweldaden, van het aanvallen van Kameroense veiligheidstroepen en van het ontvoeren van tegenstanders voor losgeld. De militanten hebben ook opgeroepen tot een schoolboycot en hebben gezegd dit met geweld af te dwingen. Omdat Kumbo geteisterd wordt door separatistische groepen, houden de meeste ouders hun kinderen thuis. "We hebben geen andere keuze dan de school te sluiten, met tranen en spijt.”

Bron: Crux