fbpx

Jaar na Pinksteraanslag: “Mensen voor het leven getekend”

dinsdag, 06 juni 2023
Nieuws
Op de eerste verjaardag van de kerkaanval op Pinksterzondag 2022 in Nigeria, sprak bisschop Jude Arogundade van het bisdom waar de slachting plaatsvond met Kerk in Nood (ACN) over hoe het kwaad van terrorisme mensen voor het leven kan tekenen.
Terrorist attack on 05.06.22 in the church in Ondo State

Bij de aanslag op 5 juni vorig jaar in de katholieke kerk St Francis Xavier’s in Owo, zuidwest Nigeria, werden 41 mensen gedood en raakten meer dan 80 verwond. Schutters, vermomd als gelovigen, lieten explosieven afgaan en openden het vuur in de volgepakte kerk tijdens de heilige Mis.

Bisschop Arogundade: “Mensen zeggen vaak dat de tijd wonden heelt en dat we verder moeten gaan door de herinnering aan de slachtoffers in het verleden te laten. Maar het is belangrijk om het bloedbad te herdenken en de wereld te blijven herinneren aan het kwaad van terrorisme en de langetermijneffecten die het heeft op mensen.”

Ondanks het feit dat er een jaar later nog niemand voor het gerecht is gebracht, blijft de bisschop er bij de machthebbers op aandringen om de nodige stappen te nemen om soortgelijke tragedies te voorkomen. “We moeten nuchter nadenken over hoe ver we als natie bereid zijn te gaan om het menselijk leven en zijn waardigheid en heiligheid te beschermen.”

Volgens pater Michael Abugan, pastoor van St Francis Xavierkerk, zal de gemeenschap geen vrede kennen totdat de daders berecht zijn. “We willen niet geloven dat gerechtigheid zal worden ontzegd. We hopen en weten dat de regering op een dag zal doen wat nodig is om de daders voor het gerecht te brengen.”

Bisschop Arogundade vreest dat alle families die direct getroffen zijn door de tragedie nog lang de littekens zullen dragen: “Dit jubileum biedt ons de gelegenheid om na te denken over wat we hebben gedaan en wat we nog meer kunnen doen om wie nog steeds lijden te verlichten en hen te helpen met hun verdriet en trauma te leven.”

Hij besluit met een oproep: “We hopen dat alle mensen van goede wil zich bij ons zullen aansluiten en ons steunen in gebed om een rouwende Kerk te troosten. We hebben nog zoveel te doen om de slachtoffers te troosten.”