fbpx

Italiaanse pater Pierluigi Maccalli ontvoerd in Niger

vrijdag, 21 september 2018
Nieuws
Waarschijnlijk vastgehouden door Fulani-islamisten
ACN-20170727-58738

"Het was een snelle en gecoördineerde aanval. De ontvoerders waren bekend met de verplaatsingen van pater Pierluigi en hadden hem als slachtoffer gekozen." Dit is het verslag van pater Mauro Armanino van de Sociëteit van de Afrikaanse Missies (SMA) in Niger aan Kerk in Nood over zijn medepater Pierluigi Maccalli die afgelopen maandag is ontvoerd. Hij verbleef toen op de missie waar hij werkt, ongeveer 125 km van de hoofdstad van Niger, Niamey.

–> Steek in de online kapel een kaarsje aan om te bidden voor de vrijlating van pater Pierluigi <–

"De regering doet niets"

Het was een goed geplande aanval die binnen enkele minuten plaatsvond, volgens zijn Indiase medepater John, die samen met pater Maccalli in dezelfde missie woont en werkt. "Maandagavond is pater John hier op ons regionale hoofdkantoor in Niamey aangekomen, zichtbaar getraumatiseerd", vertelde pater Armanino aan Kerk in Nood. “Hij woont zelf in een andere kleine kamer, op slechts een paar meter afstand van die van pater Pierluigi, en hij vertelde ons hoe de ontvoerders gewoon op de deur hadden geklopt, de priester hadden gegrepen en vervolgens in de lucht hadden geschoten. Uit de manier waarop ze dat deden, was het duidelijk dat hun doelwit de Europese priester was, omdat ze anders zijn Indiase medepater niet achter zouden hebben gelaten", voegde hij eraan toe. Pater Pierluigi was trouwens nog maar net terug van vakantie in Italië. "Ik heb hem zaterdag op de luchthaven afgehaald. Uit de manier waar de ontvoerders hebben gehandeld blijkt dat ze dit geweten hebben. Het helpt zeker niet dat de regering, hoewel ze zich wel degelijk bewust is van de aanwezigheid van deze gewapende bendes in het gebied, er niets aan doet.”

Angst aanjagen

Volgens pater Armanino is een mogelijk motief voor de ontvoering, afgezien van de mogelijke vraag naar losgeld – die nog niet bekend is – en de poging om internationale media-aandacht te krijgen, de wens om de christelijke gemeenschap angst aan te jagen in een van de zeer kleine gebieden van Niger waar Christenen in de meerderheid zijn. "Het feit dat ze nu voor de eerste keer een katholieke priester hebben aangevallen, laat zien dat er geen grenzen meer zijn aan hun geweld.”

Aanval op zusterklooster

De gedachte dat het een antichristelijke aanval is wordt gesteund door het feit dat kort daarna nog een kleine groep criminelen het klooster van de ‘Franciscan Sisters of Mary’ aanviel. Gelukkig konden de zussen ze ontwijken, sommigen door te ontsnappen en anderen door zich in het huis te verstoppen. "In feite waren zij degenen die ons belangrijke informatie konden geven over de aanvallers, die de taal van de etnische groep Peul spraken terwijl ze het klooster aan het plunderen waren", legt pater Armanino uit. Peul is de Franse naam die wordt gebruikt om de Fulani-stamleden in Niger te beschrijven. Daarom is het waarschijnlijk dat pater Pierluigi in handen is van dezelfde islamitische herders die duizenden mensen hebben vermoord in het nabijgelegen Nigeria, waar ze talloze aanvallen tegen christelijke dorpen hebben uitgevoerd en zelfs twee priesters hebben vermoord in april van dit jaar.

Mali

Padre Armanino legde verder uit dat voorlopig wordt aangenomen dat de ontvoerders er nog niet in zijn geslaagd hun gijzelaar naar Burkina Faso te verplaatsen om vandaaruit Mali te bereiken, aangezien de nabijgelegen grens zeer streng wordt bewaakt. Vandaar dat men denkt dat pater Pierluigi nog steeds in Niger verblijft, maar de angst is dat zijn ontvoerders in staat zullen zijn Mali te bereiken, waar ze meer steun hebben. "De groep die Pierluigi ontvoerde was een kleine groep. Maar als ze erin zouden slagen Mali te bereiken, zou de situatie veel erger zijn voor onze medepater", legde pater Armanino uit. Want er zijn veel andere leden van de Fulani-gemeenschap daar, die de ontvoerders zullen steunen. "Het was immers in Mali dat de Colombiaanse religieuze zuster Gloria Cecilia Narvaez Argoti in februari 2017 werd ontvoerd en tot op vandaag gevangen wordt gehouden. Dus zijn we bang dat de ontvoering van Padre Pierluigi ook zo lang zal duren."

–> Steek in de online kapel een kaarsje aan om te bidden voor de vrijlating van pater Pierluigi <–