fbpx

IS-clan verovert havenstad Mozambique

donderdag, 20 augustus 2020
Nieuws
In de provincie Cabo Delgdo in het noordoosten van Mozambique heeft een aan Islamitische Staat gelieerde terreurbeweging vorige week de belangrijke havenstad Mocímboa da Praia veroverd. Gisteren belde paus Franciscus met de bisschop van het bisdom Pemba, waarbinnen de havenstad ligt, om zijn steun te betuigen en hem van zijn gebed te verzekeren. Kerk in Nood vroeg vorige maand al aandacht voor de acute dreiging van het terrorisme in de provincie.
Internally displaced persons, have left their homes and are on the run after the devastated attacks by Daesh in Cabo Delgado Province, in northern Mozambique.Photos of Father Alberto Tchindemba, Provincial of the Spiritan Missionaries, responsible for the Archdiocese for the pastoral work of welcoming these people. June 2020 PLEASE NOTE THESE PICTURES ARE NOT RELATED TO ANY ACN PROJECT

Mgr. Luiz Fernando Lisboa, de bisschop van Pemba meldde tegenover Kerk in Nood verbaasd en verheugd te zijn over het telefoontje van Zijne Heiligheid Paus Franciscus. “Hij zei dat hij heel dicht bij alle mensen van Cabo Delgado staat en de situatie in onze provincie met grote bezorgdheid volgt en voor ons heeft gebeden. Ook vroeg hij of hij iets kon doen en verwees hij mij naar kardinaal Czerny van het Dicasterium van de Menselijke en Integrale Ontwikkeling. Ik heb hem hartelijk bedankt voor dit gebaar.”

Geen contact met twee religieuzen
De bisschop en de paus bespraken ook de huidige lastige situatie in Mocímboa da Praia, dat door opstandelingen is overgenomen. “Twee religieuzen van de congregatie van de H. Jozef de Kamerry, die er werken, hebben ruim een week geen contact gehad met het bisdom. De paus beloofde ook voor hen te bidden en gaf meteen zijn pauselijke zegen”, aldus de bisschop, die meldde zich getroost te weten door het onverwachte telefoongesprek.

Internationale gemeenschap afwezig
Een maand geleden vroeg Kerk in Nood, samen met Europees Parlementslid Paulo Rangel, aandacht voor de nijpende situatie in het land. De islamitische terreurbeweging Ahlu Sunnah Wa-Jama pleegt er al sinds 2017 aanvallen, waarbij honderden mensen zijn omgekomen en 200.000 mensen dakloos zijn geraakt. “Dit zou een absolute prioriteit moeten zijn voor de internationale gemeenschap. In plaats daarvan lijkt het nauwelijks te zijn opgevallen”, aldus Rangel. “Het wordt al laat om in actie te komen, maar toch is het beter om dat nu te doen dan later. Sinds 2017 worden we geconfronteerd met deze steeds terugkerende en escalerende situatie, maar de internationale gemeenschap is absoluut nergens te bekennen.”

Eerste grote overwinning
Of Ahlu Sunnah Wa-Jama in staat is om Mocímboa da Praia te behouden, is de vraag. Hoewel de Mozambikaanse regeringstroepen, naar verluidt gesteund door Zuid-Afrikaanse huurlingen, de strijd na een week moesten staken, is de verwachting dat zij met grotere aantallen en mogelijk met militaire steun uit andere landen terugkomen. Mocímboa da Praia is strategisch van groot belang vanwege het nabij gelegen gasveld. Volgens veel experts is door de aanval wel duidelijk dat de groep, die vorig jaar trouw zwoer aan Islamitische Staat, een regionaal probleem vormt dat alleen door de landen samen kan worden opgelost.