fbpx

Iran: 10 jaar gevangenisstraf voor oprichting huiskerk

maandag, 30 mei 2022
Nieuws
De 26ste afdeling van de revolutionaire rechtbank in Teheran heeft de 60-jarige Armeense christen Anoushavan Avodian veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, plus een fikse boete en het verlies van zijn sociale rechten na zijn vrijlating. Avodian had een huiskerk opgericht. Volgens rechter Afshari vormde die een bedreiging voor de nationale veiligheid.
landscape on the way from Teheran to UrumyaFr. Andrzej Halemba Trip to Iran 27 Nov. - 3 Dec 2012

Volgens artikel 18 hebben Armeense Christenen recht op het uitoefenen van een eigen eredienst, maar enkel in hun eigen taal en niet in het Perzisch. Avodian had een huiskerk opgericht. Volgens rechter Afshari vormde die een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Twee andere christelijke bekeerlingen die betrokken waren bij de organisatie van de huiskerk, Abbas Soori en Maryam Mohammadi, kregen een boete van ca.1.900 euro. Het wordt hen ook verboden om de komende tien jaar nog lid te zijn van politieke of maatschappelijke bewegingen. Volgens hun advocaat, Iman Soleimani, werden alle argumenten van de verdediging door de rechtbank straal genegeerd. Hij herinnerde er ook aan dat er in Iran, minstens toch op papier godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting bestaan.

Het drietal was in augustus 2020 gearresteerd, toen agenten van de inlichtingendienst tijdens een viering binnenvielen in het huis van Anooshavan Avedian in Narmak, in het noordoosten van Teheran. Ze werden meteen opgesloten in Teheran en naar verluidt onderworpen aan psychologische martelingen tijdens meerdere ondervragingen.

Bronnen: Hrana, Kerknet