Iraanse Christenen veroordeeld tot gevangenisstraf

maandag, 06 september 2021
Nieuws
Drie mannen in de stad Karaj in Iran zijn op 22 augustus veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens propaganda tegen de staat nadat ze zich van de Islam tot het christendom hadden bekeerd. Het vonnis werd later in hoger beroep teruggebracht tot drie jaar.
20210906 Veroordeelde Christenen Iran

Volgens Article18, een in Londen gevestigde belangengroep die zich inzet voor godsdienstvrijheid in Iran, werden de drie bekeerlingen – Milad Goudarzi, Ameen Khaki en Alireza Nourmohammadi – veroordeeld voor “het verspreiden van propaganda” tegen de staat en het deelnemen aan “afwijkende onderwijsactiviteiten die tegen de Islam indruisen.”

Het eerste vonnis in juni legde ook een boete van bijna 1.500 dollar op aan elke man, die op borgtocht van bijna 9.000 dollar werden vrijgelaten. Zij moeten zich de komende zes maanden ten minste eenmaal per week bij de autoriteiten melden. In november 2020 deden veiligheidstroepen een inval in hun huizen en namen persoonlijke spullen in beslag, waaronder computers, mobiele telefoons en religieuze boeken. Aan het eind van het proces gaven de rechercheurs de persoonlijke bezittingen terug, maar niet de christelijke literatuur.

Volgens de Iraanse wet zijn evangelisatie, zendingswerk en bekering tot het christendom strafbare feiten waarop tenminste tien jaar gevangenisstraf staat. Het verspreiden van christelijke literatuur in het Perzisch is illegaal.

Hoewel afvalligheid in 1994 officieel werd afgeschaft – de laatste terechtstelling voor dit misdrijf dateert van 1990 – kunnen rechtbanken nog steeds mensen veroordelen wegens het verlaten van de Islam op basis van fatwa’s (islamitische juridische adviezen).

Bronnen: AsiaNews/Article18