De Chaldeeuwse katholieke aartsbisschop Bashar Warda van Erbil verklaart tegenover de katholiek hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) dat de machtsovername door de Taliban zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor Irak. Hij zei: “Afghanistan en Irak zijn zeer verschillende plaatsen. Maar de machtsovername van het land door de Taliban is zeker een aanmoediging voor degenen die dat soort regimes steunen.”
Aartsbisschop Warda waarschuwt dat Daesh (IS) extremisten nog steeds actief zijn in zijn land en dat hij “zeker” bezorgd is dat zij weer aan de macht kunnen komen in Irak en Syrië. “Ze zijn nog niet volledig vertrokken. Ze zijn nog steeds ondergronds aanwezig en ze zijn nog steeds in staat om schade aan te richten in Irak. Belangrijker is dat de mentaliteit die aan de wieg van IS stond, nog steeds in de regio aanwezig is. Dus dit is een voortdurende zorg. Ik denk dat het zeker waar is dat de mentaliteit van Daesh nog steeds bestaat in Irak en Syrië onder bepaalde delen van de bevolking.”
In een reactie op de aankondiging van president Joe Biden afgelopen juli dat hij de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak tegen het einde van het jaar afbreekt, zegt aartsbisschop Warda dat de potentiële onveiligheid een negatief effect zal hebben op Christenen en andere religieuze minderheden. “Wat onze geschiedenis ons heeft geleerd, vooral onze recente geschiedenis, is dat in elke tijd van instabiliteit en conflict het de minderheden zijn die het eerst te lijden hebben. “Dus voor zover een verandering in de betrokkenheid van de VS in Irak leidt tot een toename van de instabiliteit, zijn we zeker bezorgd dat dit zal leiden tot een verdere vervolging van de religieuze minderheden.”
Ondanks deze zorgen is Warda hoopvol voor de toekomst van het christendom in Irak, vooral na het bezoek van paus Franciscus afgelopen maart. “We zijn nu nog maar met een klein aantal, maar we houden stand en doen ons best, waar we ons ook bevinden in Irak, om te laten zien dat we een vitaal onderdeel zijn van het weefsel van het land. Ik denk dat het bezoek van de Heilige Vader de rest van Irak heeft laten zien welke positieve invloed de christelijke gemeenschap hier heeft en ook welke positieve invloed de christelijke gemeenschap op Irak kan hebben wat betreft de manier waarop de wereld naar ons land kijkt. Deze dingen geven ons hoop en we zullen ons best blijven doen om hierop voort te bouwen…Na verloop van tijd hopen we dat dit onze gemeenschap hier niet alleen in staat zal stellen om te overleven, maar om te bloeien en hopelijk te groeien.”
Irak is een prioriteitsland voor Kerk in Nood. De organisatie heeft een grote rol gespeeld in de wederopbouw van huizen en biedt noodhulp, reparaties aan kerkgebouwen, medische hulp tijdens de coronapandemie en studiebeurzen voor studenten.