Na jaren van hulp bij de wederopbouw van huizen en infrastructuur, doet Kerk in Nood (ACN) een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om te helpen vrede en stabiliteit in Irak te garanderen. Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van de pontificale liefdadigheidsinstelling, die het land onlangs bezocht, noemt het “een noodzakelijke voorwaarden voor economische ontwikkeling en het scheppen van werkgelegenheid die gemeenschappen, waaronder de Christenen, zal helpen in hun thuisland te blijven.” De christelijke bevolking is dan ook teruggebracht van meer dan een miljoen in 2003 naar tussen de 150 en 250 duizend vandaag.
Hoop op betere toekomst
Maar volgens Heine-Geldern is de huidige stemming er eindelijk een van hoop op een betere toekomst: “Toen ik in 2014 op bezoek was, was iedereen bang vanwege de opmars van IS. Maar de stemming, de samenwerking en de solidariteit waren uitstekend. In 2018 trof ik de gemeenschap zeer gedeprimeerd aan. Nu zijn er echter weer tekenen van hoop. Ook krijgen we veel verzoeken om de ontwikkeling van het land te steunen, ook in Koerdistan en de verschillende dorpen en steden die door christenen bewoond worden.”
Stabiliteit nodig
De rol van de internationale gemeenschap is van cruciaal belang om de Iraakse instellingen te helpen zorgen voor vrede, en economische en politieke stabiliteit. Kerk in Nood zal ervoor blijven waken dat Iraakse Christenen niet vergeten worden, aldus Heine-Geldern tijdens een online persconferentie op maandag 9 mei. “Wij blijven ons concentreren op onze ervaring in belangenbehartiging. Dankzij ons goede netwerk met verantwoordelijke politici en leiders over de hele wereld, zorgen we ervoor dat de situatie van Christenen in Irak niet vergeten wordt.”
Gezamenlijke inspanning internationale gemeenschap
Volgens de voorzitter roept de internationale gemeenschap op de inspanningen voor veiligheid, zekerheid en duurzaamheid te steunen. “Als wij geen minimumstandaard van veiligheid kunnen garanderen, zullen alle andere inspanningen om vrede en welzijn in Irak te ondersteunen zeer gecompliceerd worden. Dit moet een gezamenlijke inspanning van de internationale gemeenschap zijn. Pas als de veiligheidssituatie betrekkelijk stabiel is, zullen de mensen terugkomen en in Irak investeren.”
Verschuiving in hulp
Na jaren van hulp bij de wederopbouw van huizen in de vlakte van Nineveh, en grote investeringen in “baksteen en mortel” is de organisatie volgens Heine -Geldern nu klaar om zich meer te richten op “het in staat stellen van de plaatselijke Kerk om haar missie op zich te nemen door parochies te stichten, de kerkelijke leer te bevorderen, zusters, verschillende priesters en ordes te steunen bij wat zij doen, en zo goed en met zoveel enthousiasme doen.”
Onderwijs sleutel tot duurzame toekomst
Ook blijft Kerk in Nood de Christenen in Irak ondersteunen in het onderwijs: “Wij hebben geleerd dat onderwijs de sleutel is tot het nadenken over een duurzame toekomst in dit deel van de wereld. Gezinnen zijn eerder geneigd in hun dorp te blijven als zij onderwijs hebben.” De onlangs ingehuldigde middelbare school Al-Tahira in Qaraqosh, en de studiebeurzen voor studenten aan de Katholieke Universiteit in Erbil zijn voorbeelden van dergelijke projecten die Kerk in Nood steunt.