De twee mannen, Mohammed Rizaldy (46) en zijn schoonzoon Sanjai Ajis (23), werden door de politie neergeschoten nadat zij zich met een machete en een luchtgeweer tegen hun arrestatie verzetten tijdens een inval in hun huis in Makassar, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi. De verdachten werden gelinkt aan een verboden militante organisatie, een lokale tak van Islamitische Staat (IS) die als Jemaah Anshorut Daulah bekend staat en die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks aanvallen in Indonesië.
De antiterrorisme-eenheid wilde de mannen arresteren voor hun vermeende rol in de zelfmoordaanslag op de kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Berg Carmel in de stad Jolo op de Filipijnen. Daarbij werden op 27 januari 2019 in totaal 23 mensen gedood en raakten bijna 100 mensen gewond. De autoriteiten in Indonesië en de Filippijnen geloven dat de aanval werd uitgevoerd door een Indonesisch echtpaar, Rullie Rian Zeke en Ulfah Handayani Saleh. “De twee gedode verdachten waren betrokken bij het sturen van geld naar de zelfmoordterroristen voor de aanslag op de kathedraal in de Zuid-Filippijnse stad Jolo”, aldus Ahmad Ramadhan.
Volgens de politiewoordvoerder worden Rizaldy en Ajis ook verdacht van het herbergen van Andi Baso, een militant die ervan verdacht wordt in 2016 een kerk te hebben aangevallen in de stad Samarinda op het eiland Borneo. Daarbij werd een meisje van drie jaar oud gedood en raakte verscheidene andere kinderen gewond. Ramadhan zei dat de eenheid nog eens 18 leden van de terroristische cel had gearresteerd tijdens de invallen op woensdag. Eén van hen werd in het ziekenhuis opgenomen met schotwonden nadat ook hij zich had verzet tegen arrestatie.
Indonesië levert strijd met militanten sinds de aanslagen in 2002 op het vakantie-eiland Bali, waarbij 202 voornamelijk buitenlandse toeristen omkwamen. Aanvallen op buitenlanders zijn de laatste jaren grotendeels vervangen door kleinere, minder dodelijke aanvallen op de regering, de politie en de antiterrorismediensten, geïnspireerd door de aanvallen van Islamitische Staat in het buitenland. Ook kerken zijn regelmatig doelwit geweest. De Indonesische politie op haar beurt wordt bekritiseerd voor het neerschieten van verdachten in plaats van te proberen hen te arresteren. De autoriteiten zeggen dat ze gedwongen worden zich te verdedigen.
Bronnen: Crux, AsiaNews