Indonesië: Moslimgemeenschap weigert Katholiek gezin

woensdag, 03 april 2019
Nieuws
Een Katholiek gezin is het slachtoffer van religieuze onverdraagzaamheid in de regio Yogyakarta. Slamet en zijn gezin werden uit het dorp Karet verdreven omdat ze geen moslim zijn.
INDONESIA_-_0402_-_Slamet_-_Slamet_Sumiarto_is_told_to_leave_Karet_village_due_to_his_being_non_Muslim_resident_-_courtesy_of_IDNtimes_in_Yogyakarta

Slamet, een kunstenaar, was net zijn met gezin naar Karet verhuisd toen hij vernam dat het plaatselijke hoofd en de bewoners weigerden hun aanwezigheid te aanvaarden. Ze bevalen hem om te vertrekken op basis van een plaatselijke verordening. Zijn reactie in een video op sociale media heeft geleid tot controverse in het hele land.

Emotioneel uitgeput
"Ik ben net naar Pleret verhuisd en heb al mijn spullen en schilderijen naar Karet gebracht", vertelt de schilder in de video. "Vandaag ben ik erg verdrietig om te weten dat ik niet het ‘recht’ heb om hier te blijven en te leven, omdat ik geen Moslim ben. Ik en mijn familieleden zijn Katholiek. Vanuit een emotioneel oogpunt ben ik echt uitgeput van deze onverwachte ervaring. Mijn arme vrouw, mijn kinderen en ik hopen snel een goede oplossing te vinden voor dit probleem, zodat ik hier kan blijven, in ons gehuurde huis in de regio Pleret.”

De video kreeg veel belangstelling en dat zorgde er voor dat de regionale autoriteit van de Bantul regio een ​​bijeenkomst organiseerde met als doel om zowel het Katholieke gezin als de lokale moslims tevreden te stellen. Hoewel de afspraak werd gemaakt om Slamet en zijn familie onder toezicht van de autoriteiten in het dorp te laten wonen, besloot de schilder uiteindelijk te vertrekken en elders woonruimte te zoeken. 

In strijd met de wet
Volgens dorpshoofd Iswanto van Pleret is de verordening van kracht sinds 2015 en is deze ook van toepassing op aanhangers van "traditionele overtuigingen". Volgens de statuten mogen niet-moslims geen onroerend goed en grond kopen. "De verordening is het resultaat van een gemeenschappelijke overeenkomst tussen alle dorpsleden”, legde Iswanto uit. De regionale autoriteiten van de regio Bantul bekritiseerden de houding van de Karet-bewoners en erkenden dat het een teken van "intolerantie" is en in strijd is met de wet. Ook Slamet zelf op merkte in zijn video op dat "het verbod voor niet-moslims om in Karet te wonen in strijd is met zowel Pancasila als de grondwet van 1945." Pancasila is de filosofische grondslag van de Indonesische staat. Deze bestaat uit vijf principes. Volgens één daarvan mag geen spirituele of fysieke onderdrukking worden getolereerd.

Sektarisme
Religieus sektarisme is niet nieuw in de Bantul regio. In januari 2017 lanceerden radicale moslims een campagne tegen Yulius Suharto, hoofd van het subdistrict Pajangan. De extremisten wilden hem laten verwijderen omdat hij Katholiek is. Een andere bekende zaak vond plaats in Banguntapan, een buitenwijk van Yogyakarta. In februari 2018 verstoorden Islamitische fundamentalistische groepen er de de Katholieke gemeenschap van St. Pauluss Pringgolayan toen deze de bouw van een kerk in de nieuwste parochie van Bantul vierde.

Bron: AsiaNews