“In Syrië en Libanon gaan zusters naar donkere plaatsen”

dinsdag, 31 mei 2022
Nieuws
Kort na het einde van de verschrikkelijke burgeroorlog in Libanon bracht een kardinaal een bezoek aan het land en vroeg om een ontmoeting met leden van vrouwencongregaties. “Hij zei ons dat wij overal kunnen komen, dat wij in staat zijn om naar de donkere plaatsen in gezinnen te gaan waar anderen dat niet kunnen, gewoon omdat wij vrouwen zijn, en zusters”, vertelt zuster Helen Mary Haigh. Volgens de zuster vraagt de huidige situatie opnieuw om hun bijzondere inzet.midden

De Engelse zuster van de congregatie van de Zusters van Jezus en Maria, die toen in het land was en die al meer dan 30 jaar dicht bij Libanon en Syrië staat, herinnert zich het gesprek goed. “Dat is weer waar geworden in Libanon, en ook in Syrië. De vrouwen kunnen gaan waar anderen dat niet kunnen, en de zusters kunnen naar duistere, moeilijke of gevaarlijke plaatsen gaan, omdat wij voor niemand een bedreiging zijn. Helaas vragen deze duistere situaties om deze bijzondere rol die wij proberen te vervullen”, vertelt ze tijdens een online videoconferentie met Kerk in Nood (ACN).

Uitdagingen en kansen
De tragische situatie in Libanon, met zijn verpletterende financiële crisis, en in Syrië, waar een al even erge crisis de armoede als gevolg van een twaalf jaar durende burgeroorlog heeft verergerd, heeft de religieuze zusters heel wat uitdagingen bezorgd. De moeilijkheden in Syrië en Libanon hebben geleid tot een toename van misbruik van kinderen en vrouwen. Kansen zijn er ook: zo zijn er meer mogelijkheden voor vrouwen om de leiding te nemen in hun gezinnen en gemeenschappen.