In Mali vermiste Duitse priester liet zich niet afschrikken

dinsdag, 22 november 2022
Nieuws
In Mali is zondag priester Hans-Joachim Lohre ontvoerd. De in Duitsland geboren missionaris, een partner van Kerk in Nood (ACN), die zich lokaal intensief inzette voor de interreligieuze dialoog, was zich bewust van de risico's: “We zijn een gemakkelijk doelwit, maar we hebben een missie”
ACN-20210708-114720 Ontvoerde pater Lohre

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) is bezorgd over de verdwijning en vermoedelijke ontvoering van missionaris Hans-Joachim Lohre – of Ha-Jo, zoals hij bekend staat. De Duitse priester werd vermist op zondag 20 november, nadat hij een Mis had opgedragen in een klooster van zusters in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar hij al meer dan dertig jaar werkt.

Dat melden de Witte Paters, zoals de congregatie van Missionarissen van Afrika, beter bekend staat. Zij vertelden Kerk in Nood ook dat niet meer informatie te hebben over de verdwijning. “Alles wijst op een ontvoering, omdat zijn auto verlaten werd gevonden en de crucifix, die hij altijd bij zich droeg, op de grond lag. Er is echter niets bekend over wie hem meenam, of waarom.”

Jihadisten
Pater Ha-Jo is al lange tijd projectpartner van Kerk in Nood. Tijdens een bezoek aan het kantoor van de hulporganisatie in Zwitserland, nog geen half jaar geleden, vertelde hij donateurs over de situatie in Mali. “De jihadisten komen in groepen, op motoren, en de plaatselijke gemeenschappen moeten afspraken met hen maken. Ze mogen geen kerkklokken luiden en geen alcohol drinken, en vrouwen worden gedwongen de sluier te dragen.” Kerk in Nood heeft meerdere malen aandacht gevraagd voor de lastige situatie die Christenen in het land ondergaan, namelijk in centraal Mali, waar de jihadistische groep Katiba Macina, gelieerd aan Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), actief is.

De missionaris was zich goed bewust van het gevaar dat hij bij zijn werk elke dag liep. “Je weet niet wanneer en waar het kan gebeuren. Als blanke Europeanen zijn we gemakkelijke doelwitten, en ons is verteld dat de jihadisten ons in de gaten houden”. Maar in verschillende interviews met Kerk in Nood legde hij ook uit waarom het dreigende gevaar hem er niet van weerhield in het land te blijven. “De vraag wordt ons gegeven in het Evangelie, ‘wie zegt u dat Ik ben?’ Dat is de betekenis van ons leven. We zien dat het er niet om gaat hoe lang we leven, of hoe weinig of hoeveel we bereiken, maar of dat wat we doen zin heeft en de wereld kan verbeteren.”

Dialoog tussen Christenen en Moslims
Pater Ha-Jo was zich ook zeer bewust van het belang van zijn eigen missie, het bevorderen van de dialoog tussen Christenen en Moslims, door onderwijs in islamitische studies van leken en van religieuzen. “Momenteel zijn er sterk fundamentalistische stromingen in Mali, maar de meeste mensen willen gewoon in vrede leven. Daarom is het cruciaal dat we goede betrekkingen onderhouden met de Moslims om ons heen. We geven Christenen diepgaande kennis over de Islam, zodat ze bij terugkeer in hun gemeenschappen kunnen helpen bruggen te bouwen en contact te leggen met de omringende moskeeën”, legde hij uit tijdens een bezoek aan het internationale hoofdkantoor van ACN in Duitsland.

Kerk in Nood vraagt om gebed en om actie door de internationale gemeenschap. “We vragen al onze weldoeners en vrienden te bidden voor de onmiddellijke vrijlating van vader Ha-Jo. Hij was een vredesbouwer in een context van geweld en terrorisme. Onze stichting heeft zijn missie de afgelopen jaren gesteund, en nu heeft hij onze gebeden en solidariteit nodig”, aldus Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van ACN. “We roepen de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om de door jihadisten veroorzaakte situatie onder de bevolking van de Sahel te verbeteren, niet alleen in Mali, maar ook in de buurlanden. Wat er gebeurt is een tragedie, een open wond voor de wereld.”

ACN heeft de afgelopen drie jaar meer dan 70 projecten in Mali gesteund, waaronder een vierjarig trainings- en bewustwordingsprogramma voor evangelisatieagenten, waaronder de bijeenkomsten die het Islamitisch-Christelijk Trainingsinstituut in samenwerking met pater Hans-Joachim Lohre organiseert.