Hulp bij opening eerste noviciaat Jezuïeten in Bangladesh

dinsdag, 23 juli 2024
Nieuws
Dertig jaar na hun terugkeer naar Bangladesh openen de Jezuïeten op 16 juli een nieuw noviciaat in het Zuid-Aziatische land, waar christenen een kleine minderheid vormen.
Construction of  a Jesuit Novitiate in Bangladesh

Door de novicen hun eerste vorming in de lokale cultuur en talen te geven, hopen de jezuïeten roepingen te bevorderen. Als “Een genade van God” omschrijft missieleider in Bangladesh, pater Ripon Rozario SJ, de steun van Kerk in Nood (ACN).

Tijdens een bezoek aan het internationale hoofdkantoor van de liefdadigheidsinstelling legt hij uit hoe de Jezuïeten in Bangladesh dertig jaar na hun terugkeer naar het land een nieuw centrum inwijden om de Sociëteit van Jezus verder te ontwikkelen en nieuwe roepingen te stimuleren.

Een belangrijke kwestie voor de Jezuïeten in Bangladesh is de vorming van nieuwe leden. In het verleden stuurde de orde novicen naar het buitenland voor vorming, met name naar buurland India. Pater Ripon studeerde bijvoorbeeld in India, Ierland en Rome voordat hij in 2013 werd gewijd. “Een groot probleem waren de toenemende problemen met het verkrijgen van visa voor de novicen om in het buitenland te studeren en andere problemen met paspoorten en andere documenten.”

“Als Jezuïeten voelden we dat het goed zou zijn om de initiële vorming in de lokale cultuur en lokale talen te hebben. We hebben samen gebeden en besloten om een noviciaat in het land te beginnen,” legt de priester uit.

Een kleine maar levendige Kerk
De Jezuïeten arriveerden voor het eerst in Bangladesh in 1576, maar om politieke redenen werden ze kort daarna gedwongen om hun missie te verlaten. “Pas in 1994 konden we ons weer in het land vestigen, nadat we door de katholieke bisschoppen van Bangladesh waren uitgenodigd om terug te keren,” vertelt de missieleider. Er zijn nu 28 Jezuïeten in Bangladesh, van wie de overgrote meerderheid uit het land zelf komt.

“We hebben twee scholen, een retraitehuis, geestelijke en pastorale programma’s en een jongerenpastoraat dat Magis Bangla heet”, legt pater Ripon uit. De orde heeft ook een parochie met vier missieposten voor de inheemse bevolking. “Er zijn Jezuïeten met een tribale achtergrond,” legt hij uit aan Kerk in Nood, “waardoor ze de mensen in hun eigen taal kunnen aanspreken.”

Christenen vormen een kleine minderheid in Bangladesh, dat voor het grootste deel uit moslims bestaat. “Bangladesh is een klein maar dichtbevolkt land, met meer dan 170 miljoen mensen. Er leven zo’n 500.000 christenen, van wie ongeveer 300.000 katholiek zijn. De katholieke Kerk heeft een enorme bijdrage geleverd aan het land, vooral op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.”

“De Bangladeshi’s zijn religieus ingestelde mensen,” legt hij uit. “De Kerk is heel levendig en we hebben talloze liefdadigheidsactiviteiten. Veel katholieke jongeren groeien op met het zien van de geestelijke en sociale diensten die de Kerk biedt en raken zo geïnspireerd om Jezuïet te worden. We hebben al vier novicen in ons noviciaatsprogramma en in juni komen er nog zes bij,” zegt pater Ripon, die ook novicemeester in het land is.

“De Kerk in Bangladesh heeft een arme achtergrond en beschikt over zeer weinig middelen,” legt pater Ripon uit. “De Jezuïeten deden daarom een beroep op Kerk in Nood om de bouw van het nieuwe noviciaat te steunen. Dankzij uw gulle steun kunnen we de bouw afronden en de komende jaren hopen we, met de faciliteiten van het nieuwe noviciaat, meer roepingen te krijgen. Dus bedankt voor alle steun die u via Kerk in Nood hebt gegeven aan de Jezuïetenmissie in Bangladesh.”