Huis christelijke winkelier in brand gestoken in Irak

vrijdag, 03 december 2021
Nieuws
Een bomaanslag op het huis van een katholieke winkelier in Zuid-Irak is veroordeeld door kardinaal Sako, patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk. Hij stelt dat dergelijke aanvallen een uittocht van Christenen hebben veroorzaakt.
Iraq, Baghdad (Bagdad) 18.11.2010Inside the Syro-Catholic Cathedral of Our Lady of Salvation, in Baghdad, after the tragedy (massacre) of Sunday 31.10.2010Photo: Father Yoannis Lahzi Gaid (usage free of charge - but please give credit).

Volgens de politie gooide een motorrijder op zondag 28 november een zelfgemaakt explosief naar het huis van de Chaldeeuws-katholieke winkelier in Amarah, de hoofdstad van het gouvernement Maysan. “Gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen, maar de daad heeft terreur gezaaid in de familie en de christelijke gemeenschap, omdat het herinneringen opriep aan geweld in het verleden”, aldus de in Bagdad gevestigde kardinaal Louis Raphael Sako.

Aangenomen wordt dat de aanleiding voor de aanval de weigering van de winkelier was om te stoppen met de verkoop van alcohol: “De eigenaar van dit huis is al jaren eigenaar van een slijterij, en het lijkt erop dat hij veel bedreigingen heeft ontvangen. Het is duidelijk dat het te maken heeft met de verkoop van drank, ondanks het feit dat de persoon een officiële vergunning heeft.”

Volgens het hoofd van de Chaldeeuwse kerk is de brandstichting een van de vele manieren waarop Christenen discriminatie ervaren in Irak. “Er is de inbeslagname van de eigendommen van Christenen ondanks de inspanningen van een aantal goede mensen, evenals intimidatie van christenen tijdens werk. Ook worden ze uitgesloten van banen, ondanks het bestaan van een wet om hen te compenseren met de banen van Christenen die gepensioneerd of geëmigreerd zijn.”

Het aantal christelijke gezinnen in de wijk waar de aanval plaatsvond, is nu gedaald tot slechts acht. De afgelopen twee decennia zijn alle andere gelovigen naar het buitenland geëmigreerd of naar andere delen van het land gegaan, op zoek naar meer veiligheid. De Patriarch plaatste het incident dan ook in de bredere context van de voortdurende exodus van Christenen, die deels is veroorzaakt door aanslagen als deze en door andere extremistische activiteiten. “Het aantal Christenen in Irak is met meer dan een miljoen gedaald. Het land is een jungle geworden en wij vragen ons af wie zich om ons en ons lijden bekommert, want wij zijn burgers onder de bevolking van dit land.”

Volgens de patriarch blijven de Christenen nodig in Irak, maar is hun aanwezigheid niet vanzelfsprekend. “Ik hoop dat iedereen het voortdurende lijden van de Christenen begrijpt, en dat degenen die overblijven, niet gedwongen zullen worden om te emigreren, waardoor Irak ook hun bekwaamheden en vaardigheden zal verliezen.”

Foto: Yoannis Lahzi Gaid