fbpx

Hervatting gevechten Sudan: missionarissen blijven

donderdag, 08 juni 2023
Nieuws
De gevechten in Khartoem zijn verhevigd en 18 mensen zijn omgekomen en 106 burgers zijn gewond geraakt bij gevechten tussen luchtaanvallen en zwaar geschut midden in woonwijken. Dit wordt bevestigd door een verklaring van de Medische Commissie. Ondanks de gevaarlijke context hebben de Salesiaanse missionarissen besloten om dicht bij de bevolking in de hoofdstad en in El-Obeid te blijven.
20230608 Verwoest dak Salesianen Kharthoum - AsiaNews

Een medewerker van het Wereldvoedselprogramma (WFP) meldde ook dat militieleden militair geweld hebben gebruikt om 20.000 ton humanitaire goederen in beslag te nemen die bestemd waren voor de bevolking van de stad Al-Ubayyid.

Bijna 50 dagen na het uitbreken van de oorlog tussen de Soedanese strijdkrachten (SAF) en de Snelle Strijdkrachten (RSF), blijven de religieuzen in Khartoem en El-Obeid om het nieuwe moeilijke dagelijkse leven te delen met de parochianen en medewerkers, om de hoop op vrede te voeden. “Toen op zaterdag 15 april de eerste bommen ontploften, bevond het terrein van de Salesiaanse missionarissen in Khartoem zich halverwege de linies van de twee fronten”, meldt de congregatie aan Fides. “Een explosief viel in de laboratoria van de St. Joseph beroepsschool, gelukkig op een moment dat de studenten nog ergens anders waren”, aldus de directeur, pater Jacob Thelekkadan. De religieuzen zetten onmiddellijk een hulpdienst op voor de gezinnen, die nog dezelfde dag onderdak en voedsel vroegen, en in sommige gevallen tijdelijke huisvesting.

Ondertussen hoopt de bevolking van Soedan op een blijvend staakt-het-vuren, zodat de voedselvoorraden kunnen worden aangevuld, de water- en energievoorziening kan worden hersteld en humanitaire corridors kunnen worden opgezet om de bevolking te beschermen tegen de gewapende gevechten tussen de twee legers. Aartsbisschop Michael Didi Agdum Mangoria van Khartoem riep op tot gebed “opdat de rede aan beide kanten zal zegevieren”.

In Soedan zijn er drie afdelingen van de Salesianen van Don Bosco die al meer dan dertig jaar bestaan. Het St. Joseph Beroepsopleidingscentrum in het industriegebied van Khartoem, met meer dan 500 studenten. St. Joseph, ongeveer 27 kilometer ten zuiden van Khartoem, met meer dan 6.000 gelovigen en het Don Bosco’ centrum voor beroepsopleiding in El Obeid, ongeveer 500 kilometer van Khartoem, met meer dan 400 studenten. (AP)

Bron: Fides