In het licht van de catastrofale situatie en de voortdurende verslechtering van de veiligheid in Haïti, heeft de Bisschoppenconferentie van Haïti op 15 november 2024 een noodkreet voor vrede doen uitgaan in de vorm van een brief, gericht aan de regering, de burgermaatschappij en alle mensen van goede wil.
“Er is geen echte vrede in het land”
De bisschoppen schetsen in de brief een donker beeld van het land: de hoofdstad Port-au-Prince is geïsoleerd, scholen zijn gesloten, activiteiten kunnen niet doorgaan. “Zelfs de internationale luchthaven Toussaint Louverture is gesloten, waardoor Haïti van de rest van de wereld is afgesneden”, aldus de bisschoppen. Volgens berichten in de media hebben bendes op 11 november een gewapende aanval uitgevoerd op een vliegtuig.
“Iedereen is op zijn hoede, we voelen ons allemaal bedreigd”, zegt Mgr. Max Leroys Mésidor, voorzitter van de bisschoppenconferentie, tegen de pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN). “Twee jaar lang hebben we een pastorale overlevingsstrategie gehanteerd, maar sinds 11 november heeft het geweld een ernstige wending genomen.”
Volgens de Verenigde Naties zijn in een periode van slechts enkele dagen meer dan 20.000 mensen in de regio Port-au-Prince hun huizen ontvlucht en zijn essentiële bevoorradingsketens ingestort.
Geweld zaaien
“We kunnen niet hopen vrede te oogsten door geweld te zaaien. Vrede is bovenal een geschenk van God, maar het vraagt evenzeer de inzet van alle mensen van goede wil,” schrijven de bisschoppen in hun boodschap. Ze doen daarin een beroep op degenen die belast zijn met het bestuur van de stad, leden van de regering, leden van het maatschappelijk middenveld en hoofdrolspelers van alle partijen, gewapend of ongewapend, om te erkennen dat het tijd is om dit probleem van aanhoudend geweld op te lossen.
700.000 mensen ontheemd
Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, maakt al jaren een diepe politieke, sociale en economische crisis door. Gewapende bendes, die met hun dagelijks geweld terreur zaaien, zijn verwikkeld in een hevige strijd om grondgebied te controleren en hun overheersing op te leggen. Ze hebben de belangrijkste transportroutes tussen de hoofdstad en de rest van het land afgesneden, waardoor middelen van bestaan verloren gaan en de bevolking verstoken blijft van basisvoorzieningen. Tot nu toe zijn naar schatting bijna 700.000 mensen in het land ontheemd geraakt.
In 2024 ondersteunde Kerk in Nood (ACN) de Kerk in Haïti met bijna 70 projecten. De stichting steunde met name diocesane radiostations, projecten voor zonnepanelen en de opleiding en het levensonderhoud van priesters, zusters en catechisten.