In reactie op het geweld dat de militaire junta gebruikte tegen de pro-democratiebeweging in het Aziatische land, riep paus Franciscus half maart al op tot het afzweren van geweld en het aangaan van een dialoog. Afgelopen week vonden echter de bloedigste confrontaties plaats sinds het begin van de staatsgreep op 1 februari. Volgens persberichten hebben veiligheidstroepen meer dan 100 mensen gedood. Naar schatting hebben sinds het begin van de staatsgreep meer dan 500 mensen het leven verloren.
“Kan erger worden”
“Ik ben geschokt door het nieuws dat ons uit Myanmar heeft bereikt. De wreedheid waarmee de veiligheidstroepen dit weekend zijn opgetreden, lijkt groter dan op enig ander moment sinds de eerste dagen van de staatsgreep. Gewapend met militair materieel waren de veiligheidstroepen blijkbaar bereid iedereen neer te schieten die zij op straat zagen”, aldus Heine-Geldern. Hij stelt dat er menselijkerwijs geen hoop is op een snelle beëindiging van de confrontatie. “Volgens deskundigen is geen van beide partijen – noch het leger, noch de pro-democratiebeweging – bereid zich terug te trekken. Het leger meent het recht te hebben de mensen te terroriseren in het streven naar ‘stabiliteit en veiligheid.’ De beweging op straat, geleid door jongeren, is echter vastbesloten het land te bevrijden van de militaire dictatuur. Het kan nog erger worden.”
Getuigenis Kerk hoopvol
Het getuigenis van de katholieke Kerk van Myanmar vervult Heine-Geldern echter met hoop. “De beelden van de religieuze zuster die knielt om de weg van de troepen te versperren, smekend om een einde aan het geweld, zijn ontroerend. De katholieke priester die er samen met een protestantse voorganger in slaagde te onderhandelen over de terugtrekking van politie en demonstranten is een ander krachtig voorbeeld. Hopelijk zal hun optreden het hart van de verantwoordelijken verzachten.” Heine-Geldern doet dan ook een dringende oproep tot geestelijk mededogen. “Onze bronnen vertellen ons van een zeer diepe innerlijke en uiterlijke nood. We hebben meer gebed nodig. We hebben vrede en verzoening nodig. Neemt u alstublieft het volk van Myanmar op in uw dagelijkse gebeden.”
Slechts ongeveer acht procent van de inwoners van Myanmar is Christen. De overgrote meerderheid van de bevolking behoort tot het boeddhistische geloof. Kerk in Nood steunt de plaatselijke katholieke Kerk door de opleiding en bijscholing van religieuzen en van priesters en door catechese, de bouw en renovatie van kerken, kapellen, parochiehuizen en kloosters, alsmede gemeenschaps- en opleidingscentra te financieren.