Godsdienstvrijheid in Algerije is problematisch

dinsdag, 04 februari 2020
Nieuws
In 2006 keurde Algerije een strenge godsdienstwet goed voor niet-moslims, die nu wordt gebruikt om niet-islamitische gebedsplaatsen te sluiten.
ACN-20180323-69415 Mgr Bafouakouaho Algerije

De Algerijnse overheid heeft de Huis van Hoopkerk in Ayoun Turk in Oran bevolen om de deuren te sluiten. Dat gebeurt op basis van de wet uit 2006 over de regels en voorwaarden voor de uitoefening van de niet-islamitische eredienst. Daarin staat onder meer dat alle gebedsplaatsen moeten goedgekeurd worden door de Nationale Commissie voor de Niet-islamitische Eredienst.

Maar die commissie, laat Christian Solidarity Worldwide (CSW) weten, is sinds de wet van kracht werd nog nooit samengekomen. Dat betekent dat de aanvragen voor het gebruik van gebouwen als gebedsplaats of voor de bouw van nieuwe kerken nooit worden behandeld. Op basis van deze wet, die ook ‘bekeringsdwang’ bij moslims strafbaar maakt, zijn er sinds januari 2018 al 13 kerken gesloten.

Directeur Mervyn Thomas van CSW stelt dat de Algerijnse overheid met deze wet zware druk heeft gelegd op Christenen en andere religieuze minderheden. Het feit dat er kerken worden gesloten waarvan de aanvragen al jaren geleden zijn ingediend omdat de commissie niet samenkomt en ze bijgevolg niet behandeld worden, is duidelijk onrechtvaardig. Wij roepen de Algerijnse overheid op om ervoor te zorgen dat de voorwaarden voor deze wet worden vervuld of om de wet anders aan te passen dan wel volledig af te schaffen. De overheid moet ervoor zorgen dat het recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging voor religieuze minderheden in dit land gewaarborgd is.

Bron: Kerknet/CSW