Meer dan 20.000 intern ontheemden (IDP’s) telt het westen van Kameroen sinds de crisis in november 2016 escaleerde. De vluchtelingenstroom is het resultaat van de meer dan 70 gemeenschappen die zijn overvallen. Daarvan zijn 25 dorpen verlaten door inwoners die hun toevlucht moesten zoeken op het platteland en in het bos. Acht dorpen werden platgebrand. Lokale en internationale mensenrechtenorganisaties schatten dat daarbij meer dan 200 burgers zijn vermoord, waaronder kinderen en vrouwen.
De sociaal-politieke crisis heeft ook ernstige gevolgen voor het pastorale leven van de Kerk. Zo’n tien parochies en missiestations in de dekenaten van Muyuka en Muea hebben hun pastorale werk noodgedwongen opgeschort. Andere parochies zijn tijdens gevechten tussen veiligheidstroepen en pro-onafhankelijkheidsstrijders geraakt. Het leven van priesters wordt ook bedreigd. De brute moord op priester Alexander Sob van Bomaka, 20 juli vorig jaar in Muyuka, blijft een reële herinnering aan het risico voor geestelijken in de huidige context, aldus de bronnen van Kerk in Nood.
Niet alleen het pastorale werk is geraakt door de crisis. Ook het onderwijs en de gezondheidszorg door het bisdom lijdt onder het aanhoudende geweld. Zo zijn scholen aangevallen en vernield in Muyuka en in Muea en raakten bij een aanval door gewapende burgers op het iconische St. Joseph’s College Sasse in Buea twintig studenten en leraren gewond. Sinds 2016 zijn door de dreiging van geweld veertig katholieke basisscholen gesloten.
De medische centra van het bisdom zijn getuige geweest van een drastische daling van het aantal patiënten, grotendeels te wijten aan de massale uittocht van mensen naar andere gebieden. Ook meldt de bron van Kerk in Nood dat veiligheidstroepen katholieke medische centra binnenkwamen met vuurwapens, op zoek naar vermeende pro-onafhankelijkheidsstrijders. Lokale bronnen dichtbij de kerk vrezen dat de crisis de komende tijd verergert door ernstige voedseltekorten en stijgende prijzen vanwege het feit dat boeren hun dorpen en landbouwgrond moeten verlaten.
De huidige crisis begon in oktober 2016, toen veiligheidstroepen van Kameroen met scherp schoten bij protesten door de bevolking van de Engelstalige regio’s in het zuidwesten en noordwesten van het land. Zij voelen zich gemarginaliseerd door de merendeels Franstalige autoriteiten, beschuldigen hen van het opleggen van de Franse taal en tradities en eisen meer autonomie en respect voor hun gebruiken.
Volgens Kerk in Nood tonen de geestelijken en gelovigen ondanks de uitdagingen groot vertrouwen en veel doorzettingsvermogen bij het nakomen van hun pastorale verplichtingen. De massale deelname aan de Chrismamis van dit jaar in de kathedraal in Small Soppo in Buea is hier een duidelijk bewijs van. Kerk in Nood heeft in het bisdom Buea de afgelopen 25 jaar meer dan 20 projecten ondersteund. In 2019 was de meeste hulp van ACN gericht op vrouwelijke religieuze congregaties die door de crisis werden getroffen.