De districtsoverste van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA) sinds 2017 legt uit wat zijn waarnemingen zijn. “Wanneer iemand uit de Centraal Afrikaanse Republiek na een verblijf van een paar jaar in het buitenland terugkeert naar huis, realiseert hij zich de abnormale en precaire situatie waarin het land zich bevindt. Het [buitenlandse] nieuws over incidenten en bloedbaden gepleegd door rebellengroepen tegen de burgerbevolking weerspiegelt niet de realiteit op de grond. Wat wordt verspreid met internationale middelen, is vooringenomen en wordt uitgebuit.
Daders lokaal bekend
“De dood is een alledaagse vriend geworden. De mortuaria van ziekenhuizen in Bangui voldoen niet langer om alle lijken te herbergen. De handel in doodskisten, een cultureel taboe, is op dit moment zeer winstgevend. Maar wanneer er een tragedie is in een stad of dorp, weten de overlevenden wie wat heeft gedaan en hoeveel slachtoffers er zijn. Zij zijn slachtoffers, maar hebben geen toegang tot internationale media om zichzelf te uiten. Vaak worden de daders gepresenteerd als slachtoffers”, legt pater Francis uit.
“Onze mensen begrijpen niet waarom de internationale media er alles aan doen om het idee in stand te houden dat er een religieuze oorlog gaande is tussen moslims en christenen.” Volgens de priester is de crisis minder religieus van aard dan internationale media het doen voorkomen. “Na de aanslag op een kerk in Bangui op 1 mei - waarbij 16 mensen werden gedood en meer dan 100 gewond raakten – hield het interreligieuze platform op vrijdag 25 mei een demonstratie in het Bangui-sportstadion. Vreemd genoeg is er niets te vinden over de verklaring van de geestelijke vaders van dit platform in internationale media.”
Verklaring van religieuze leiders
Pater Francis: “In de verklaring geven de leiders van het interreligieuze platform uitdrukking aan het grote onrecht en leed dat de natie is opgelegd; gegijzeld door rebellen en buitenlandse huursoldaten met de medeplichtigheid van sommige buurlanden die hunkeren naar het illegale uitbuiten van de rijkdommen… gelegitimeerd door sommige westerse landen die wapens leveren aan plunderaars.” De pater refereert ook aan andere recente gebeurtenissen die in internationale media onopgemerkt zijn gebleven. Zo werd de komst van het Russische leger in het land volgens pater Francis door de bevolking, ondanks de aanwezigheid van strijdkrachten van de Verenigde Naties, verwelkomd als verlichting tegen de gruweldaden.
Uitbuiting en angst
Angst vanwege onzekerheid, oorlogspsychoses en geplande aanvallen op de vreedzame bevolking zijn bronnen van grote zorg. “Oorlogswapens komen nog steeds het land binnen en we worden hier omringd door chaos. Er is geen sprake van een religieuze oorlog, eerder van uitbuiting van de religies in Centraal Afrika. Het lijkt erop dat er in sommige delen van het land een gepland ontvolkingproject gaande is. Dorpen, infrastructuur en mensenlevens worden vernietigd, hele gezinnen uitgeroeid als gevolg van etniciteit, ras en religie. We kunnen stellen dat er momenteel een atypische vorm van genocide is in de CAR”, concludeert hij.