Franciscaan is beste leraar ter wereld

dinsdag, 26 maart 2019
Nieuws
De franciscaan Peter Tabichi heeft de Global Teacher Prize gewonnen. Tabichi is wiskundedocent op een middelbare school in een Keniaans dorp.
20190326-Keniase-Franciscaan-Tabichi

Volgens de Varkey Foundation, die de verkiezing organiseerde, wist Tabichi vertrouwen te geven aan zijn leerlingen en onderlinge spanningen te sussen tussen verschillende stammen van het dorp. Dat deed hij door een ‘club van de vrede’ op te richten. Ook schonk de franciscaan 80% van zijn salaris aan de armen en hielp hij met het opzetten van landbouwmethodes die droogte tegen moeten gaan.

Tabichi (36) nam zondag in Dubai de Global Teacher Prize 2019 in ontvangst. Dat is een soort Nobelprijs voor leerkrachten, die jaarlijks wordt uitgereikt. Met de internationale prijs is een bedrag van een miljoen dollar gemoeid, dat besteedt moet worden aan onderwijsgerelateerde projecten. De Franciscaan zei tijdens de uitreiking de prijs te zullen wijden aan de Afrikaanse jongeren. “Ik ben hier dankzij datgene wat mijn studenten hebben bereikt. Deze prijs geeft hen een nieuwe kans. Het vertelt de wereld dat alles mogelijk is.”

Er waren meer dan tienduizend leerkrachten genomineerd voor de Global Teacher Prize, afkomstig uit de hele wereld. Namens Nederland was de Helmondse leerkracht Daisy Mertens een van de tien finalisten. De basisschoollerares werd in 2016 verkozen tot beste Nederlandse onderwijzer in de categorie primair onderwijs.

Bron: CISA/Katholiek Nieuwsblad