Filippijnen: dodelijke aanslag bij Mis op universiteit Marawi

maandag, 04 december 2023
Nieuws
Op zondag 3 december ontplofte een bom tijdens een katholieke Mis in de openbare universiteit van Mindanao in het zuiden van de Filipijnen. Volgens plaatselijke bronnen in de stad Marawi kostte de explosie aan minstens vier gelovigen het leven en raakten er meer dan 40 gewond. De aanslag werd vanuit Islamabad opgeëist door een groep die gelieerd is aan Islamitische Staat.
Project trip of Fr. Dr. Andrzej and Felix Lungu

Een terroristische aanslag trof de H. Mis op de eerste zondag van Advent, de dag markeert de periode waarin christenen zich voorbereiden op het vieren van Kerstmis. In een verklaring die na de aanslag werd vrijgegeven, stellen de Filipijnse bisschoppen dat de timing van de aanslag, die de gemeenschap verwoest achterliet, opzettelijk was.

Vol bezorgdheid roepen de bisschoppen op om te bidden voor de doden en gewonden. “Wij bidden voor de eeuwige rust van hen die gestorven zijn, en voor de genezing van hen die gewond zijn geraakt. We verenigen ons geestelijk met hun families en putten kracht en troost uit ons geloof in Christus die 'alles in Zichzelf zal herstellen, vrede makend door het bloed van zijn kruis...' (Kol. 1:20)”.

Tijdens een telefoongesprek met Kerk in Nood (ACN) sprak pater Sebastiano D'Ambra, missionaris bij het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies (PIME), zijn ontzetting uit over deze terroristische aanslag. Ook deelde hij enkele details die de kracht van de explosie illustreren. Hij benadrukte dat de universiteit, die hij bezocht heeft, vaak honderden katholieken ontvangt in haar zondagse diensten. “Er is een aalmoezeniersdienst met een ruimte voor de dagelijkse Mis. Op zondag vieren ze de Mis in de gymzaal, omdat de kapel niet groot genoeg is. Ik weet niet hoeveel mensen er vandaag waren, maar ze hebben vaak tussen de 300 en 400 katholieken op zondag. Aangezien dit de eerste zondag van de Advent is, weet ik zeker dat er veel gelovigen aanwezig waren.”

Triest begin van Marawi Vredesweek
“Ik zie dit als een zeer tragische gebeurtenis, want net vandaag begonnen we in het bisdom Marawi met de Marawi Vredesweek. Wat een week vol positieve vredesmomenten had moeten worden, is een tijd van terreur geworden”, verklaarde de missionaris bedroefd.

De autoriteiten hebben geen concrete informatie gegeven over de redenen voor de aanval, hoewel speculaties gaan van de oorlog in Gaza tot represailles voor activiteiten van de regering tegen lokale extremistische groepen. “We moeten wachten op meer informatie over de daders van de aanval en hun motieven, maar er bestaat geen twijfel over dat Christenen het doelwit waren”, vertelde de Italiaanse missionaris aan Kerk in Nood.

Een #RedWednesday voor de Filippijnen
Wat betreft de gevolgen van de aanval waarschuwt pater D'Ambra voor de impact van de explosie op de bredere christelijke bevolking: “Wat er in Marawi is gebeurd, is alarmerend. De universiteit trekt christenen uit verschillende delen van Mindanao naar de stad. Het gevaar bestaat dat de aanval een uittocht van de katholieke minderheid zal uitlokken. Veel families hebben er al bij hun kinderen op aangedrongen om terug te keren naar hun thuisland vanwege de angst die de christenen voelen”, voegde hij eraan toe.

“Nog maar een paar dagen geleden vierden we #RedWednesday, een initiatief van Kerk in Nood dat in de hele Filipijnen gevierd wordt en door de bisschoppenconferentie gesteund wordt als een dag om Christenen van over de hele wereld te herdenken die vervolgd worden vanwege hun geloof. We vierden deze dag op de school waar ik werk, en het was erg emotioneel. Wie had kunnen denken dat we slechts een paar dagen later dit geweld aan den lijve zouden ondervinden?”, zei pater D'Ambra.

De verklaring van de bisschoppen herinnert ook aan de recente viering van #RedWednesday, met de woorden: “de slachtoffers van de bomaanslag van vanmorgen worden nu gerekend” tot de velen die “uit pure liefde voor hun geloof hebben geleden onder geweld en vervolging over de hele wereld”.

Paus Franciscus maakte ook een opmerking over de aanslag tijdens het Angelusgebed in Rome: “Ik wil mijn gebed verzekeren voor de slachtoffers van de aanslag die vanmorgen plaatsvond op de Filippijnen, waar een bom ontplofte tijdens de Mis. Ik leef mee met de families en de mensen van Mindanao, die al zoveel geleden hebben.”

Toename van geweld en vervolging
Hoewel ongeveer 80% van de Filippino's katholiek is, is het eiland Mindanao, waar de stad Marawi ligt, overwegend islamitisch - ongeveer 98% moslims en 2% christenen. In Marawi is een territoriale prelatuur gevestigd die ongeveer 35 duizend katholieken opvangt.

De christelijke minderheid in Mindanao heeft de afgelopen jaren geleden onder verschrikkelijke islamistische aanvallen. Er opereren verschillende radicale gewapende groepen in de regio, die bijna allemaal banden hebben met de Islamitische Staat in Oost-Azië, zoals Abu Sayyaf of Dawlah Islamiyah, die in verband wordt gebracht met de recente bomaanslag.

In 2017 werd Marawi maandenlang belegerd, waarbij veel doden vielen. Pater D'Ambra legde destijds al uit dat in de jaren ervoor verschillende internationale islamistische groeperingen in de Filippijnen actief waren geworden met als doel nieuwe generaties aan te trekken. Zowel de ideologie die ze aanhangen als het geld dat ze bieden, trokken nieuwe strijders aan.

Pater D'Ambra heeft 40 jaar ervaring in de Filippijnen en is de oprichter van de Silsilah-beweging, die sinds 1984 de interreligieuze dialoog bevordert. Kerk in Nood is sinds het begin partner van dit project, met als doel de dialoog en het samenleven tussen katholieken en moslims te bevorderen. “Episoden zoals deze in Marawi verergeren een toch al ingewikkelde situatie alleen maar en maken het moeilijker om de interreligieuze dialoog te bevorderen. Dit zijn nieuwe uitdagingen en ze maken ons werk, dat bijna 40 jaar bestaat, nu net zo belangrijk als in het begin”, erkent pater D'Ambra.