Filipijnen: Terreurgroep opnieuw dreiging Christenen Mindanao

dinsdag, 13 december 2022
Nieuws
Op het Filipijnse eiland Mindanao lijkt de terreurgroep Maute, vernoemd naar de broers die haar in 2013 oprichtten, weer de kop op te steken. De aan Islamitische Staat gelieerd groep bestaat voornamelijk uit oud-strijders die de slag om de stad Marawi in 2017 overleefden, waarbij ten minste 1.200 mensen omkwamen. Kerk in Nood steunt nog steeds de slachtoffers van deze conflicten.
ACN-20180321-69232-Marawi

Het Filippijnse leger heeft een trainingskamp en een laboratorium om explosieven te maken ontdekt in het Marogong-bos. Ook zou in de provincie Lanao del Sur een nieuwe rekruteringscampagne van Maute aan de gang zijn. Vanaf 23 mei 2017 heeft het Filippijnse leger er vijf maanden over gedaan om de stad te bevrijden, waarbij huis aan huis werd gevochten met honderden gewapende strijders van de Maute-groep en haar bondgenoot, de Abu Sayyaf-groep. Naar schatting 1.200 burgers en strijders lieten het leven, terwijl ongeveer 200.000 inwoners uit het stadscentrum werden geëvacueerd.

In de provincie Lanao del Sur, waar moslims meer dan 90 procent van de bevolking uitmaken, werkt Maute naar verluidt samen met een andere lokale organisatie, Dawlah Islamiyah. Haar strijders – minstens 40 volgens de militaire inlichtingendienst – zijn niet alleen overlevenden van de slag om Marawi en de daaropvolgende gevechten, maar ook jonge rekruten.

Het vooruitzicht van nieuw gewapend extremisme in een strategisch gebied in Azië baart ook veel andere landen zorgen, en dreigt het moeizame proces van autonomievorming in de gebieden met een moslimmeerderheid in het zuiden van de Filipijnen, die deel uitmaken van de autonome regio Bangsamoro in Muslim Mindanao (BARRM), te doen ontsporen.

Tijdens het conflict zelf voorzag Kerk in Nood in hulp voor de vluchtelingen. Direct na het conflict steunde Kerk in Nood een project voor traumazorg van het bisdom voor zo’n 200 mannen, vrouwen en kinderen die maandenlang gevangen werden gehouden. Velen ondergingen in die tijd lichamelijke en psychische martelingen, vrouwen en jonge meisjes werden verkracht. Er wordt zowel hulp verleent aan Moslims als aan Christenen.

Bronnen: AsiaNews, Kerk in Nood