EU moet godsdienstvrijheid versterken

maandag, 07 juni 2021
Nieuws
20210522 Paus en Ursula von der Leyen c VaticanMedia

In een brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft de Luxemburgse kardinaal en COMECE-voorzitter Jean-Claude Hollerich, namens de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU gevraagd om adequate en voldoende fondsen om het grondrecht van de godsdienstvrijheid, dat bedreigd wordt in vele delen van de wereld, te versterken.

Sinds 5 mei is de Cypriotische diplomaat Christos Stylianides aangesteld als EU-gezant voor de Godsdienstvrijheid en Levensovertuiging. Zo’n EU-gezant werd in 2016 voor het eerst door de EU aangesteld. Sindsdien, zo schrijft kardinaal Hollerich, heeft het bureau van deze speciale vertegenwoordiger van de EU opmerkelijk werk verricht in uitdagende situaties in veel landen.

De COMECE-voorzitter dringt erop aan dat het niet bij een formele benoeming van zo’n gezant blijft en vraagt dat Stylianides de nodige institutionele en financiële middelen krijgt om op passende wijze te kunnen pleiten voor de mensenrechten en slachtoffers van ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid bij te kunnen staan.

Bron: Comece/Kerknet, foto © VaticanMedia