fbpx

Ethiopië: pastoraat geeft jongeren verantwoordelijkheidsgevoel

vrijdag, 08 februari 2019
Nieuws
Dankzij het jeugdpastoraat in het bisdom Addis-Abeba worden Ethiopische jongeren betrokken bij het kerkelijk leven.
ACN-20140807-12204-Ethiopië

Jongeren in Ethiopië krijgen veel te verduren. Velen lijden onder armoede en werkloosheid en dromen ervan om het platteland te verlaten om naar de hoofdstad en zelfs naar Europa te vertrekken. De meesten beseffen echter niet dat daardoor de vaste grond onder hun voeten verdwijn t. Nu de invloeden van de moderne wereld en de valse waarden die het vertegenwoordigt via de media de meest afgelegen dorpen bereikt, verandert hun visie op het leven en op het gezin.

De Katholieke Kerk heeft daarom besloten om jongerenprogramma’s in te richten in de 15 parochies van het aartsbisdom. De bedoeling is om jonge mensen tot groepsverantwoordelijken op te leiden zodat ze met andere lokale jongeren kunnen werken. Er worden bijbellessen georganiseerd, muzikale evenementen en religieuze zangateliers. Bovendien is er ruimte voor ontmoeting en om samen plezier te beleven bij sport- en spelactiviteiten. Het programma biedt tevens een retraite van drie dagen per jaar waarbij de deelnemers zich kunnen toeleggen op hun relatie tot God. Ook jongeren die nog niet in parochies actief zijn, worden expliciet uitgenodigd. Een van de belangrijke aspecten voor het bijbrengen van verantwoordelijkheidszin is de voorbereiding op het huwelijk en seksuele voorlichting.

Aangezien de parochies in ver uitgestrekte gebieden liggen, is het belangrijk dat er zo vaak mogelijk activiteiten georganiseerd worden. Vooral in onderontwikkelde en ver van de hoofdstad gelegen regio’s zijn er nauwelijks mogelijkheden om te groeien en zich te ontwikkelen. De ervaring in andere landen toont aan dat jongeren die erg betrokken zijn bij het kerkelijke leven eerder bereid zijn dan anderen om in hun vaderland te blijven om te werken aan een betere toekomst in eigen land.

Helpt u mee om dit mooie initiatief een kans te geven? Doneer dan online via onze website of maak uw gift over onder vermelding van 118-08-49 Ethiopië. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.