"Vrede is de basis. Nu moeten we beginnen met het creëren van een betere toekomst voor onze jeugd om de stroom van de emigratie te keren", zei Fr. Mussie Zerai, voorgedragen voor de Nobelprijs van 2015 en oprichter en president van Habeshia, een organisatie die immigranten en vluchtelingen in Italië helpt.
Een vredesovereenkomst werd in juli ondertekend door de Eritrese president Isaias Afwerki en de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Deze overeenkomst maakte formeel een eind aan een langdurige oorlog tussen de twee landen, die zich in de Hoorn van Afrika bevinden.
Eritrea en Ethiopië hebben van 1998 tot 2000 een grensoorlog uitgevochten en sindsdien zijn er periodiek grensconflicten geweest. De top van 8 en 9 juli beëindigde formeel het grensconflict, herstelde de diplomatieke betrekkingen en opende de wederzijdse grens tussen de twee naties.
De priester vertelde dat het vredesakkoord de vervulling was van een 20-jarige droom en dat dit de mensen hoop geeft voor de toekomst, maar dat het nu eveneens moet gevolgd worden door de garantie op vrijheid, onderwijs, gezondheidszorg en banen voor de bevolking om 'de uittocht van jongeren te verminderen'.
Eritrea is een eenpartijstaat waar de mensenrechten vaak worden geschonden. Isaias is president van het land sinds het formeel onafhankelijk werd in 1993.
Zerai, die betrokken was bij de vredesopbouw, zei dat hij en anderen de dialoog probeerden te bevorderen als oplossing voor de vrede tussen de twee landen.
Ook religie speelde een rol, merkte hij op, aangezien de premier van Ethiopië naar aanleiding van het akkoord "alle religieuze leiders uitnodigde" om "de mensen voor te bereiden op verzoening en aan te sporen tot verdraagzaamheid en bovenal voor het promoten van de goede betrekkingen tussen de beide buurlanden".
Vrijheid van godsdienst is al lang een punt van zorg in Eritrea. Dat werd benadrukt in het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse State Department over de stand van zaken met betrekking tot de internationale vrijheid van godsdienst, vrijgegeven op 29 mei.
Het rapport documenteerde de arrestatie van honderden onafhankelijke Protestantse Christenen in Eritrea, waar de regering naar verluidt talloze personen dwong om afstand te doen van hun geloof.
Katholieken vormen ongeveer 5 procent van de bevolking van het land en Oosterse Orthodoxen bijna 40 procent. De Eritrese Katholieke kerk gebruikt de Alexandrijnse ritus.
Zerai zei dat de Katholieke kerk in Eritrea erg actief is in alle aspecten van de samenleving, inclusief bij de evangelisatie, liefdadigheid, het onderwijs en de gezondheidszorg, maar zij wordt geconfronteerd met discriminatie door de overheid.
De priester legde uit dat de autoriteiten onlangs acht gratis klinieken, die beheerd werden door de Katholieke Kerk, gesloten hebben waardoor de kerk de arme mensen in die gebieden niet meer kon verzorgen. De autoriteiten zeiden dat deze klinieken overbodig geworden waren, vanwege de aanwezigheid van staatsklinieken.
"Onze hoop is dat met de vrede het interne beleid misschien zal veranderen," zei Zerai, die het gebrek aan rechtszekerheid in de afgelopen twee decennia afkeurde.
"Nu in tijden van vrede hoop ik dat het land en de regering, deze belangrijke infrastructuren en structuren voor het land gaat opbouwen."
Bron: www.catholicworldreport.com
Vertaling: Sonia Rutgers-De Winter