De beurs, Defense & Security Equipment International 2019 (DSEI) genaamd, vindt plaats van 10 tot 13 september. Honderden mensen hebben geprobeerd de toegang tot de locatie te blokkeren. Bisschop Declan Lang, die namens de Katholieke Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales gaat over Internationale Zaken, stelde donderdag aan te bidden voor katholieke activisten die 'vreedzaam campagne voeren tegen de willekeurige verkoop van wapens.'
De DSEI-wapenbeurs vindt om de twee jaar plaats. Critici wijzen op het aantal deelnemers dat is uitgenodigd uit landen met een slechte mensenrechtenreputatie, waaronder Saoedi-Arabië, Oezbekistan en Vietnam. Op de beurs wordt allerlei gevechtsuitrusting tentoongesteld, van vuurwapens tot tanks en oorlogsschepen. Op dinsdag woonden meer dan dertig mensen een "Quaker-gebedsbijeenkomst" bij die plaatsvond op de weg naar het ExCeL Center, waar het evenement plaatsvindt. De demonstratie was onderdeel van het Geen Geloof-in Oorlog-protest, dat leden van verschillende religieuze groepen, waaronder Pax Christi, de katholieke vredesorganisatie, samenbracht.
“Samen zijn we erin geslaagd om de toegangsweg de hele dag geblokkeerd te houden en zo te voorkomen dat vrachtwagens de wapens konden leveren die volgende week worden getoond en verkocht. We hebben een krachtig getuigenis gegeven dat er een andere wereld mogelijk is, waarin vrede, gebouwd op gerechtigheid, zorg voor de schepping, respect en waardigheid voor iedereen”, aldus Pax Christi in een verklaring.
Bisschop Lang wees donderdag op de woorden van paus Franciscus, die recent nog zei dat het een absurde tegenstelling is om over vrede te spreken terwijl de wapenhandel wordt bevorderd of toegestaan. "Evenzo is het een tegenstrijdigheid voor onze regering om te spreken over het bevorderen van mensenrechten, terwijl autoritaire regimes in het Verenigd Koninkrijk worden uitgenodigd voor een van 's werelds grootste wapenbeurzen."
"Als natie beweren we vluchtelingen te steunen en vervolging tegen te gaan, terwijl we tegelijkertijd wapens verkopen aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van onschuldige burgers en het verdrijven van gezinnen uit hun huizen," vervolgde Lang. "De overheid heeft een morele plicht om haar wapenbeheersingsvoorschriften en internationale verplichtingen na te leven en te versterken, in plaats van dezelfde regimes te bewapenen die zij vocaal bekritiseert voor schendingen van de mensenrechten."
Het Verenigd Koninkrijk is de op vijf na grootste wapenexporteur ter wereld volgens een rapport van maart van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), en verkoopt voornamelijk vliegtuigen, marineschepen en raketsystemen. Nederland staat volgens hetzelfde rapport op de tiende plaats qua wapenexport in de wereld.
Bron: Crux