fbpx

Egypte: bisschop Kyrillos, leider in turbulente tijden, overleden

vrijdag, 12 mei 2023
Nieuws
In Egypte is gisteren de Koptisch-katholieke bisschop Kyrillos William Samaan overleden. Bisschop Kyrillos had 31 jaar lang de leiding over het grootste koptisch-katholieke bisdom in Egypte, Assiut. Hij stond bekend om zijn inspanningen om de geest van samenwerking tussen alle Egyptenaren te versterken.
ACN-20180607-72277

Hij was een goede vriend van Kerk in Nood (ACN) en een frequente gast op de nationale kantoren, waar hij de situatie van christenen in zijn land toelichtte aan media, politici en beleidsbepalers. Bisschop Kyrillos heeft zeer turbulente tijden meegemaakt, waaronder de jaren van het pan-Arabisme van Nasser en de spanningen met Israël. Hij was in Rome voor zijn theologische studies tijdens de Zesdaagse Oorlog, maar door de daaruit voortvloeiende spanningen werd hij gedwongen vijf jaar militaire dienst te vervullen toen hij naar huis terugkeerde. Uiteindelijk werd hij op 10 juni 1974 tot priester gewijd.

Meer recent hielp hij zijn gemeenschap door de moeilijke jaren van de “Arabische lente” te leiden. De opkomst van de moslim broederschap resulteerde in wijdverspreide aanvallen op christenen in Egypte, die tot zijn verdriet veelal als tweederangsburgers werden gezien. “Ondanks de aanvallen op hun gebedsplaatsen zijn Egyptische christenen niet bang, de kerken zitten vol. We hebben een missie te volbrengen: getuigen zijn van Gods liefde te midden van een wereld vol geweld”, zei hij tegen een publiek van Kerk in Nood (ACN) tijdens een van zijn vele evenementen met de organisatie.

Kyrillos William Samaan werd in 1946 nabij Assiut geboren in een groot koptisch-katholiek gezin waar de liefde voor de Kerk werd aangemoedigd. Vier van zijn broers en zussen volgden ook het religieuze leven. Volgens informatie van de familie aan Kerk in Nood (ACN) stierf hij gisteren, in de vroege uren van 11 mei 2023 in een ziekenhuis in Caïro. Hij werd 76 jaar oud.

Christenen maken tussen 10 en 20% van de bevolking van Egypte uit. Zij zijn afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners, vóór de Arabische invallen van de 7e eeuw. De meeste christenen behoren tot de Koptisch-orthodoxe Kerk, maar een kleine minderheid behoort tot de Koptisch-katholieke Kerk, die in gemeenschap staat met Rome. Als toegewijd oecumenicus is het passend dat bisschop Kyrillos tot de Vader is opgevaren op een moment dat het hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, Tawadros II, afgelopen woensdag in Rome op bezoek was bij paus Franciscus. Die nam de ongekende stap om hem uit te nodigen voor de traditionele algemene audiëntie.

Bisschop Kyrillos zal zeer gemist worden door zijn gelovigen en door de bredere Kerk in Nood (ACN)-familie, maar we twijfelen er niet aan dat hij voorbede zal blijven doen voor Christenen in nood over de hele wereld. De pauselijke stichting betuigt dan ook haar diepste medeleven met het bisdom Assiut bij het overlijden van de bisschop.