DR Congo: “We leven al jaren op de Via Dolorosa”

woensdag, 13 januari 2021
Nieuws
Na nieuwe bloedige slachtpartijen in zijn bisdom in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo doet de bisschop van Beni een beroep op de internationale gemeenschap via Kerk in Nood.
ACN-Iview-DRC-2018-03-19-HolyWeek

Na bloedige moordpartijen op burgers in het noordoosten van zijn land heeft de katholieke bisschop van Butembo-Beni de internationale gemeenschap opgeroepen om te luisteren naar de “noodkreten” van zijn land. In een videoboodschap aan de pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) zei bisschop Melchisédech Sikuli Paluku: “Ik hoop dat er hulp is voor de arme mensen hier. Na zoveel jaren op de Via Dolorosa te hebben geleefd, hebben we het gevoel dat we in de steek zijn gelaten.”

Sinds 31 december vorig jaar zijn er minstens veertig mensen op brute wijze vermoord in de omgeving van Beni, de zetel van de bisschop. Volgens lokale media zijn verschillende mensen met machetes onthoofd door rebellenmilitie ADF. De videoboodschap van de bisschop bevat foto's van de plaatsen delict die de slachtoffers en de met bloed doordrenkte aarde laten zien. “Alleen al in het afgelopen jaar zijn er zo'n 1.000 mensen gedood. Dit gebeurt al tien jaar lang. Sinds 2014 is de situatie drastisch verslechterd. De ene slachting volgt de andere,” vervolgt de bisschop.

Hij betreurt de onverschilligheid van de regering en de media in de Democratische Republiek Congo. “De media in ons land maken er geen of bijna geen melding van. En het enige waar onze politici zich druk om maken is dat ze een deel van de macht krijgen. De mensen hier tellen gewoon niet mee. Ze hebben het gevoel dat de regering hier niet eens bestaat. We hebben het gevoel dat de autoriteiten ons in de steek hebben gelaten.” Ondanks alles heeft bisschop Paluku nog steeds hoop dat de situatie zal verbeteren. “We hopen dat de staat in de toekomst meer moeite zal doen om de slachtpartijen te beëindigen.

De rebellen van de militiegroep Allied Democratic Forces (ADF), een groep die oorspronkelijk uit Oeganda komt, hebben jarenlang de grensgebieden tussen de Democratische Republiek Congo en het buurland Oeganda geteisterd. Dat gebied is bijzonder rijk aan grondstoffen. Congolese militairen en de VN-vredesmissie MONUSCO zijn er in deze periode niet in geslaagd om vrede in het gebied te stichten. De regio rond Beni in de provincie Noord-Kivu wordt beschouwd als het epicentrum van geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties lijdt Oost-Congo onder de langstdurende humanitaire crisis in Afrika.