De zuster is lichamelijk ongedeerd maar getraumatiseerd. De gemeenschap maakte niet meer details bekend over de achtergrond van de ontvoering en de snelle vrijlating. Zuster Francine was vorige week donderdag niet teruggekeerd na een bezoek aan de markt van Goma. Korte tijd later namen ontvoerders contact op met vertegenwoordigers van de plaatselijke Kerk. De provincie Kivu wordt al jaren geteisterd door radicaal-islamitische milities en criminele bendes. Het risico bestaat op etnische conflicten en de toe-eigening van natuurlijke hulpbronnen.
“We zijn erg blij dat zuster Francine weer veilig en wel terug is bij haar gemeenschap”, zegt Regina Lynch, projectdirecteur van Kerk in Nood (ACN) Internationaal, die de congregatie van zuster Francine in 2017 nog bezocht. “Helaas moeten we constateren dat ontvoeringen, vooral van priesters en religieuzen, in veel Afrikaanse landen een wapen en een pressiemiddel zijn geworden. Veel priesters en religieuzen, zoals Gloria Cecilia Narvaez in Mali, worden vaak jarenlang vermist. Anderen overleven hun ontvoering niet. De ontvoerders bereiken hun doel: het aanwakkeren van angst onder de bevolking. Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling.”
Kerk in Nood steunt diverse projecten in het oosten van de Democratische Republiek Congo en financiert de bouw van pastorieën en kerken, evenals priesteropleidingsprogramma’s. De Dochters van de Verrijzenis, een orde van Afrikaanse zusters, is de afgelopen tien jaar zwaar getroffen door geweld; een aantal kloosters werd gedwongen te sluiten en verschillende zusters werden vermoord.