Door IS beschoten kelk tentoongesteld in Spaanse kerken

maandag, 31 augustus 2020
Nieuws
Om de vervolgde Christenen te herdenken, tonen verschillende kerken in het bisdom Málaga, Spanje, een kelk die door Islamitische Staat (IS) is beschoten.
CalizProfanado_DIocesisMalaga_28082020

De kelk werd gered uit een Syrisch-katholieke kerk in de stad Qaraqosh op de vlakte van Nineveh in Irak. Hij werd naar het bisdom Malaga gebracht door Kerk in Nood (ACN) om te worden tentoongesteld tijdens Missen die werden opgedragen aan vervolgde Christenen.

“Deze kelk werd door de jihadisten gebruikt als doelwit”, vertelt Ana María Aldea van Kerk in Nood. “Wat zij zich niet voorstelde, is dat hij opnieuw zou worden gewijd en naar vele delen van de wereld zou worden gebracht om tijden de mis aanwezig te zijn. Hiermee willen we een realiteit zichtbaar maken die we soms op televisie zien. We zijn ons dan echter niet echt bewust van wat we zien.”

Het doel van het tonen van de kelk tijdens de Mis is volgens Aldea de religieuze vervolging die veel Christenen vandaag de dag ondergaan, en die al bestaat sinds de begindagen van de Kerk, zichtbaar te maken voor de mensen in Málaga. “Als je deze kelk met de kogelinslag en -uitgang ziet, dan word je je bewust van de vervolging die de Christenen in deze plaatsen ondergaan.”

Islamitische staat, ook bekend als ISIS, is in 2014 het noorden van Irak binnengevallen. Hun troepen breidden zich uit in de vlakte van Nineveh, waar een aantal christelijke steden zijn met een christelijke meerderheid. Meer dan 100.000 christenen werden voor hun veiligheid gedwongen om te vluchten, meestal naar het naburige Iraakse Koerdistan. Tijdens de bezetting vernietigden ISIS-militanten vele christelijke huizen en bedrijven. Sommige kerken werden vernietigd of zwaar beschadigd.

In 2016 erkenden de Europese Unie, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat Islamitische Staat christenen en andere religieuze minderheden als doelwit had. ISIS werd in 2017 grotendeels verslagen en verdreven uit Irak. Een groot aantal Christenen is teruggekeerd naar hun verwoeste steden in Mosoel en naar de steden op de vlakte van Nineveh om deze opnieuw op te bouwen. Velen blijven echter terughoudend vanwege de onstabiele veiligheidssituatie.