fbpx

Doe mee met drie dagen van gebed voor Myanmar

vrijdag, 27 januari 2023
Nieuws
De internationale stichting Kerk in Nood (ACN), verenigd met het verzoek van de Heilige Vader om te bidden voor vrede in Myanmar, kondigt een gebedsinitiatief aan ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de staatsgreep die terreur en lijden in het land heeft verspreid. Bidt u mee van 30 januari tot en met 1 februari? Steek dan ook een kaarsje aan in onze online kapel.
20210301 Zuster Whawng Myanmar

Paus Franciscus deed de oproep na het Angelusgebed, afgelopen zondag 22 januari. “Mijn gedachten gaan in het bijzonder uit naar Myanmar, waar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Assumptie in het dorp Can Thar – een van de oudste en belangrijkste gebedshuizen van het land – is verbrand en verwoest. Ik ben dicht bij de hulpeloze burgerbevolking die in veel steden zware beproevingen moet doorstaan”, aldus de Heilige Vader. “Bid dat dit conflict spoedig tot een einde komt en een nieuwe periode van vergeving, liefde en vrede inluidt. Laten we samen tot Onze Lieve Vrouw bidden voor Myanmar.”

Geen veilige haven
Thomas Heine-Geldern, voorzitter van Kerk in Nood (ACN Internationaal) sprak over de situatie in Myanmar en roept op tot gebed. “Nu we ons voorbereiden op de tweede verjaardag van de militaire staatsgreep in Myanmar, op 1 februari, vragen we God om de harten te bewegen van allen die een einde kunnen maken aan deze tragedie. Wij bidden ook voor binnenlandse ontheemden, waaronder kinderen, vrouwen, ouderen en zieken in de getroffen gebieden. Het zijn er honderdduizenden en velen worstelen van dag tot dag om te overleven. Er zijn talloze getuigenissen van lijden.” Heine-Geldern noemt de verhalen hartverscheurend. “We horen van mensen die langs de kant van de weg zijn gestrand, die niet weten waar ze heen moeten omdat ze het afgelopen anderhalf jaar geen veilige haven hebben gevonden, vaak zwervend van de ene plaats naar de andere.”

Gebed voor kerkelijke werkers
Kerk in Nood vraagt ook om gebed voor wie hen pastorale en sacramentele steun bieden. “Tijdens deze 24 maanden van strijd en verschrikking, zijn wij getuige geweest van de troost en steun die de aanwezigheid van religieuze mannen en vrouwen biedt aan de ontheemden. Velen voelen zich weerloos en hulpeloos. De aanwezigheid van de Kerk geeft hun enige hoop. Maar we moeten vooral bidden voor de priesters, religieuzen en catechisten, want zij staan bloot aan enorme psychologische en fysieke stress. Wij blijven berichten ontvangen uit Myanmar. ‘Het gaat van kwaad tot erger. Bid voor ons.’ We laten hen niet alleen, we vragen God hen allen te steunen, zodat ze hun missie van liefde en opoffering voor de mensen kunnen voortzetten, ongeacht hun geloof, etniciteit of afkomst”, aldus Heine-Geldern.

“We blijven kinderen lesgeven”
Luchtaanvallen, antipersoonsmijnen, gevechten tussen gewapende groepen, militaire controleposten en stroomonderbrekingen vormen allemaal obstakels voor het werk van de Kerk op zoveel plaatsen, en het is indrukwekkend om getuige te zijn van de heldendaden die te midden van zoveel moeilijkheden plaatsvinden. “We doen wat we kunnen om de kinderen les te blijven geven, we zingen liedjes met ze om te proberen ze aan het lachen te krijgen”, zegt een van onze contactpersonen in een zone met groot gevaar.

16 parochies verlaten
Tot de zwaarst getroffen gebieden behoren de staten Chin, Kayah en Karen, met een aanzienlijke christelijke bevolking, waar veel reguliere pastorale activiteiten tot stilstand zijn gekomen in een humanitaire crisis van grote omvang. In de deelstaat Kayah zijn ten minste 16 parochies verlaten en 19 kerken en religieuze gebouwen verwoest. Veel priesters en religieuzen hebben hun mensen vergezeld en hebben hun toevlucht gezocht in de jungle of in afgelegen gemeenschappen.

Deze plaatsen zijn getuige geweest van wreedheden en direct geweld. Op andere plaatsen helpt de Kerk, ondanks ernstige risico’s, bij de opvang van het toenemende aantal binnenlandse ontheemden, die zelfs niet over de meest elementaire voorzieningen beschikken om te overleven. Op het terrein van de kerken, in de jungle of in kampen krijgen de slachtoffers steun, ongeacht hun geloof. Vrijwilligers delen voedsel, dekens, brandhout, medicijnen en andere noodhulpgoederen uit aan iedereen die dat nodig heeft.

Heilige plaatsen ontheiligd
“Laten we ook bidden voor respect voor het leven en de onschendbaarheid van gebedshuizen. We weten van kerken, kapellen en religieuze huizen die verwoest, verbrand of gebombardeerd zijn. Wij weten van heilige plaatsen die ontheiligd zijn. Elk huis, klooster, tempel of kerk dat het regime bombardeert of verbrandt, betekent een aanslag op de identiteit en de samenhang van de gemeenschap”, aldus de voorzitter van Kerk in Nood internationaal, die benadrukt dat ook boeddhistische gebedshuizen worden geraakt. “Naarmate de gevechten ernstiger worden, verdwijnt het respect voor gebedshuizen in het algemeen, inclusief die van henzelf. In juli 2022 waren ongeveer een derde van de 130 religieuze gebouwen die sinds de staatsgreep door het regime zijn vernietigd, boeddhistische kloosters of pagodes.”

“Laten we bidden voor een einde aan het geweld en een terugkeer naar de dialoog, die een aanzienlijke bron van kracht zou zijn voor de toekomst van Myanmar. Wat dit land, dat in zijn hele geschiedenis zoveel leed heeft doorstaan, op dit moment het meest nodig heeft, is vrede.”

Bidt u mee voor deze vrede? Steek dan ook een kaarsje aan in onze online kapel.