fbpx

Doden bij aanvallen veiligheidstroepen Congo op kerken

maandag, 22 januari 2018
Nieuws
Leger en politie in de Democratische Republiek Congo (DRC) worden ervan beschuldigd zondag 21 januari ten minste zes mensen te hebben gedood tientallen anderen hebben verwond bij aanvallen op meer dan 130 kerken in het hele land.
ACN-20180108-66169

De doden vielen bij vreedzame marsen na de Heilige Mis van zondag 21 januari. Ten minste 27 gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht met schotwonden. 

Leiders van de Katholieke Kerk in Congo hadden opgeroepen tot vreedzaam protest om politieke leiders te dwingen de door de Kerk tot stand gekomen politieke overeenkomst, die zij eind 2016 ondertekenden, te respecteren. De toegezegde maatregelen om politieke spanningen in het land te verminderen – met als voornaamste toezegging om uiterlijk eind 2017 presidentsverkiezingen te houden – zijn echter grotendeels door president Joseph Kabila genegeerd.

Soldaten en politie hebben met buitensporig geweld gereageerd op de vredige marsen. Ook journalisten die verslag deden van het geweld en niet-Katholieken die zich aansloten bij de door de Katholieke Kerk georganiseerde protestmarsen zijn aangevallen. Volgens Human Rights Watch zijn bovendien tientallen mensen gearresteerd, waaronder zes priesters, voor ‘ongehoorzaamheid aan publieke autoriteiten.’

Het geweld beperkt zich niet tot publieke plaatsen. In een parochie in Kinshasa besloot de priester vanwege de zware inzet van veiligheidstroepen geen mars buiten de parochiekerk te organiseren, maar een processie in de kerk zelf te houden. "De kerkgangers werden door acolieten met kruisen en andere religieuze symbolen richting het Mariabeeld geleid," zei hij. "Toen de veiligheidsdiensten buiten dit zagen, vuurden ze meteen traangas af. Een politieagent schoot vervolgens kogels richting de mensen bij het standbeeld en verwondde twee mensen.“

Bron: Kerk in Nood, Human Rights Watch