Dode en ontvoerden bij aanval op seminarie in Nigeria

dinsdag, 15 juli 2025
Nieuws
Kerk in Nood (ACN) veroordeelt met kracht de gewelddadige aanval van 10 juli 2025 op het kleinseminarie van de Onbevlekte Ontvangenis in Ivhianokpodi in Nigeria. De aanval leidde tot de dood van een bewaker en de ontvoering van drie seminaristen.
After the attacks by Herdsmen militia in Kajuru Local Government Area - Kaduna State - Nigeria in 2019

Volgens het katholieke bisdom Auchi vond de aanval plaats rond 21.00 uur. Een aantal gewapende mannen bestormden het terrein van het seminarie en openden het vuur. Christopher Aweneghieme, een lid van het Civil Defense Corps dat was toegewezen aan het seminarie, werd gedood tijdens de aanval. “Ze kwamen in grote aantallen en het was onmogelijk voor de bewakers om ze tegen te houden,” verklaarde bisschop Gabriel Dunia van Auchi in een gesprek met Kerk in Nood.

Contact met ontvoerders

“Drie studenten van het kleinseminarie werden ontvoerd. We hebben contact met de aanvallers via bemiddelaars,” aldus de bisschop. Hij bevestigde dat de ontvoerde seminaristen tussen de 14 en 17 jaar oud zijn. De hele gemeenschap - studenten en leraren – van het seminarie is geëvacueerd naar nabijgelegen parochies. Zij kunnen pas terug als de veiligheidsmaatregelen zijn versterkt en er een beschermende omheining rond het seminarieterrein is geplaatst.

“Onze studenten en hun families leven in extreme armoede. Het bisdom Auchi zelf is afhankelijk van externe hulp, waaronder die van Kerk in Nood, om de basiskosten van de priesteropleiding te dekken,” aldus bisschop Dunia. Hoewel er al contact is geweest met de ontvoerders, lijkt het betalen van een hoog losgeld niet haalbaar. De kerkelijke autoriteiten in Nigeria voeren een officieel beleid om geen losgeld te betalen, ook om verdere ontvoeringen niet aan te moedigen.

Emotionele oproep

In zijn verklaring aan Kerk in Nood doet bisschop Auchi een emotionele oproep tot solidariteit, zowel binnen Nigeria als internationaal: “Ik roep iedereen op om ons te hulp te komen: om voor ons te bidden. En om elke inspanning te leveren - materieel, spiritueel of menselijk - die ons helpt om de onveiligheid in te dammen. Onze lokale inspanningen worden overweldigd.”

Hij uitte ook zijn frustratie over het gebrek aan concrete bescherming door de lokale autoriteiten. “We vragen de regering om naar de locatie te komen. Ze hebben ons verzekerd dat ze het gebied zouden blijven beschermen. Maar tot nu toe hebben we nog geen concrete actie gezien.”

Niet eerste aanval op kleinseminarie

Hoewel de precieze motieven van de aanvallers nog onduidelijk zijn, vertelde bisschop Dunia aan Kerk in Nood dat de situatie in zijn bisdom, gelegen ten zuidwesten van Abuja, al enige tijd zorgwekkend is. Dit is niet de eerste aanval op het seminarie. In maart 2025 werd de rector van het seminarie ontvoerd en een van de seminaristen gedood.

Deze herhaalde aanvallen benadrukken de systematische bedreigingen waarmee christelijke instellingen in Nigeria steeds vaker worden geconfronteerd. Volgens de bisschop komen de aanvallers uit het noorden en zijn ze vermoedelijk leden van de Fulani etnische groep.

Patroon van aanvallen

“We weten niet eens zeker wat ze willen. Maar we zien een groeiend patroon van aanvallen gericht tegen christelijke gemeenschappen en instellingen,” zei de bisschop, die zijn bezorgdheid uitsprak dat dit een poging kan zijn om land te bezetten of de christelijke gemeenschap uit het gebied te verdrijven.

Kerk in Nood sluit zich aan bij het oproep tot gebed voor de ziel van Christopher Aweneghieme en voor de spoedige vrijlating van de ontvoerde seminaristen. Het kleinseminarie van de Onbevlekte Ontvangenis, opgericht in 2006, heeft meer dan 500 jonge mannen gevormd in hun eerste stap naar het priesterschap en blijft een baken van hoop voor de katholieke gemeenschap in het zuiden van Nigeria.

De donateurs van Kerk in Nood hebben de vorming van priesters aan het kleinseminarie vele jaren onafgebroken gesteund. Ook ontvangen priesters in het bisdom Auchi misintenties om de lokale Kerk door deze moeilijke tijden heen te helpen. Klik hier om meer te leren over de situatie in Nigeria.