Asia Bibi, nu 53, werd in 2010 veroordeeld voor godslastering, een misdaad die een doodvonnis betekent in het Islamitische Pakistan. Ze zit sindsdien in eenzame opsluiting in de dodencel. Deze week heeft het Hooggerechtshof een beslissing genomen over het laatste verweer van Bibi. Haar gezin wacht vol spanning op de aankondiging van de uitspraak, die haar lot zal bezegelen. Als de rechtbank de eerdere veroordeling accepteert, zal Bibi als eerste persoon in Pakistan worden geëxecuteerd wegens godslastering.
Liefdevol thuis in enige Katholieke familie
Dochter Ashiq (18) en vader Ashiq Masih zijn momenteel in het Verenigd Koninkrijk, met dank aan Kerk in Nood. Daar sprak ze over de schaduw van de uitspraak ie hangt boven het gezin: “Negen jaar lang heb ik mijn moeder heel erg gemist. Ik was heel dicht bij haar en er is geen dag dat ik niet heb gebeden dat ze naar huis zou komen.” Ashiq was nog jong toen haar moeder in 2009 voor het eerst door dorpsgenoten in Sheikhupura, Punjab, werd beschuldigd van het beledigen van de Islam. Ze waren de enige katholieke familie in het dorp, maar hoewel ze haar ouders soms had zien worstelen om werk te vinden vanwege hun religie, had Ashiq naar eigen zeggen een gelukkige jeugd in een liefdevol thuis.
Water drinken
Het was een warme dag in juni 2009, toen haar moeder water ging halen voor haar mede-landwerkers terwijl ze in een veld bessen plukten. De moslimvrouwen met wie ze werkte, verzetten zich en zeiden dat Bibi als niet-moslim niet uit dezelfde waterkan mocht drinken als zij. Bibi zou later zeggen dat de vrouwen haar religie beledigden, waarop zij antwoordde: “Ik geloof in mijn godsdienst en in Jezus Christus, die aan het kruis stierf voor de zonden van de mensheid. Wat heeft jullie profeet Mohammed ooit gedaan om de mensheid te redden?” Dit zette de moslimvrouwen ertoe aan om naar een plaatselijke imam te gaan en Bibi te beschuldigen van godslastering tegen de profeet Mohammed.
Voordat Bibi vanwege een officiële aanklacht kon worden gearresteerd, trok een gewelddadige menigte op naar hun ouderlijk huis en sloeg Bibi in aanwezigheid van haar kinderen. Het pak slaag was zo gewelddadig dat de politie werd opgeroepen. Na het redden van de moeder van vijf arresteerden ze haar echter en gooiden haar in de gevangenis. Een jaar later werd ze veroordeeld voor godslastering.
Zes uur reizen naar gevangenis
In de afgelopen negen jaar hebben Ashiq, haar vader en haar broers en zussen Asia Bibi om beurten in de dodencel bezocht. Het kost hen zes uur om van hun huis in Punjab naar de gevangenis te reizen waar ze sinds 2009 wordt vastgehouden, nog steeds in dezelfde cel en in eenzame opsluiting. Ze mogen haar ongeveer 15 tot 20 minuten onder toezicht van gevangenisbeambten zien voordat ze de reis van zes uur terug naar huis maken. Ashiq en Masih zeggen dat ze de lange en dure reis slechts om de paar maanden kunnen maken, waarbij er telkens twee of drie gaan.
Mogelijk laatste ontmoeting
De familie zag Asia Bibi afgelopen maandag voor het laatst, een ontmoeting die misschien wel hun laatste was. Ashiq: “Het was een heel emotionele ontmoeting, maar ik heb vertrouwen in God en dat Hij haar vrij zal maken.” Ashiq gaat naar een lokale school en droomt ervan om advocaat te worden, in de hoop de armen te helpen en degenen die net als haar moeder worden beschuldigd van godslastering. Volgens haar man Masih hoop Bibi nog altijd dit te mogen meemaken: “Asia zegt altijd ‘Ik mis mijn kinderen’ en ze bidt en bidt maar om vrij te zijn. Wij vertrouwen altijd op God om voor haar te zorgen tijdens de dagen dat ze lijdt. We geloven dat ze vrijkomt, maar de omstandigheden zijn dusdanig dat ze niet in Pakistan kan leven als een vrije vrouw. Ze zou het niet overleven.”
Bron van verdeeldheid
De zaak van Bibi zorgt wereldwijd voor verontwaardiging onder Christenen en is een bron van verdeeldheid in Pakistan zelf, waar twee politici die haar probeerden te helpen, werden vermoord: de Katholieke minister van Minderheden, Shabhaz Bhatti en de islamitische gouverneur van Punjab, Salman Taseer, die werd neergeschoten door zijn eigen lijfwacht.
Ook deze week hebben fundamentalistische groeperingen op straat geprotesteerd en opgeroepen op tot uitvoering van haar doodvonnis. Een van de meest vocale groepen, de ultrareligieuze Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), heeft gewaarschuwd voor 'verschrikkelijke consequenties' als ze wordt vrijgesproken. Het hooggerechtshof heeft maandag reeds een beslissing genomen. De aankondiging wordt echter pas later deze week of misschien volgende week verwacht, mogelijk als gevolg van angst voor volksoproer. Als het Hooggerechtshof het eerdere doodvonnis van de 53-jarige accepteert, kan ze alleen nog gratie krijgen van de president van Pakistan.
Bron: Kerk in Nood, Dailymail