De kerk neemt daarbij haar missie als 'Kerk op weg' serieus. Pater Apollinaire Cibaka Cikongo sprak met Kerk in Nood over de situatie in de Democratische Republiek Congo, dat ook getroffen is door de pandemie. De priester van het bisdom Mbujimayi richtte tien jaar geleden met hulp van Kerk in Nood Radio Ditunga op. “Omdat de kerken nu gesloten zijn vanwege de gezondheidsproblemen, heeft Radio Ditunga zijn programma aangepast om meer zendtijd te besteden aan de viering van de eucharistieviering, het gebed en de geestelijke oefeningen van de priesters uit Ngandajika” , legt pater Cibaka Cikongo uit. Hij benadrukte ook dat alle geestelijke oefeningen en liturgische vieringen live worden uitgezonden.
Het station heeft een zendbereik over een gebied met ongeveer vijf miljoen inwoners. Het heeft echter dit jaar zijn traditionele dag van stilte op Stille Zaterdag niet in acht genomen. “ Andere lokale radiostations verspreiden valse boodschappen, bijvoorbeeld doordat zij de paus en de katholieke Kerk de verantwoordelijkheid geven voor de pandemie,” aldus pater Cikongo. “ We hebben dan ook besloten dat de periode van stilte onze luisteraars ertoe zou kunnen brengen zich tot concurrerende zenders te wenden, met alle risico's van manipulatie van dien.”
Schoollessen live op de radio
Naar aanleiding van de sluiting van de scholen op 19 maart besloot het radiostation om de lessen live uit te zenden om de band tussen de docenten en hun leerlingen te behouden. “ Dit is een compleet nieuwe ervaring voor ons,” erkent de priester. “ We zijn gaan samenwerken met het katholieke onderwijscentrum La Robertanna. Voor de in totaal 153 gezinnen met kinderen hebben we kleine transistorradio's gekocht. Andere gezinnen zijn geïnteresseerd in het project en kunnen deelnemen omdat de radio voor iedereen toegankelijk is. Iedere dag worden er twee uur lesuren ingepland.”
Boodschappers van hoop
Dat radio in deze tijden van gezondheidscrisis een kritische spil is voor Christenen, blijkt niet alleen in de Democratische Republiek Congo. Een groot aantal projectpartners van Kerk in Nood gebruikt de radiostations nog intensiever dan normaal. Zo ook Radio Sol Mansi in Guinee-Bissau, dat het programma-aanbod heeft uitgebreid. Zo maakt het de bevolking bewust van de maatregelen tegen de coronavirusepidemie. Daarnaast gaat het door met evangelisatie door het uitzenden van kerkdiensten, catechese en de getijden. Zuster Alessandra Bonfanti, assistent-manager: “ In de huidige tijd is het onze missie om op te treden als ambassadeurs van de hoop voor een samenleving die bang is voor de pandemie. We moeten helpen de vlammen van het geloof te blijven aanwakkeren in de hoop dat de wereld weer normaal wordt als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt.”
Kerk in Nood ondersteunt radiostations in Guinee-Bissau en de Democratische Republiek Congo, maar ook in Angola, Burkina Faso, Kameroen, Kenia, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Oeganda, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tanzania, Togo en Zambia. De stichting heeft financiële bijdragen geleverd aan 35 projecten voor de aanschaf van nieuwe technische apparatuur en vijf projecten voor de productie van nieuwe radioprogramma's.