Op 24 februari ’s avonds wordt het Colosseum in Rome – van oudsher symbool van het christelijke martelaarschap – samen met de maronitische kathedraal van Sint Elias in Aleppo in Syrië en de H. Pauluskerk in Mosoel in Irak roodgekleurd. Het initiatief werd gisteren door de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood aangekondigd in aanwezigheid van mgr. Louis Raphaël I Sako, patriarch van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk en pater Firas Lutfi, Franciscaan van de Custodie van het Heilig Land en vicaris in Aleppo.
Kleur van het bloed
“Talloze groepen over de hele wereld lijden honger en gaan gebukt onder ellende en geweld omwille van hun geloof. We richten onze schijnwerpers op de belangrijkste monumenten in de wereld als aanklacht tegen het martelaarschap dat onze broeders moeten lijden”, aldus Alfredo Mantovano. De voorzitter van Kerk in Nood Italië is blij dat het mogelijk is hierbij ook de christelijke gemeenschappen in Syrië en Irak zelf, die de laatste jaren zo zijn getroffen, te betrekken. Eerder werden de Trevi-fontein in Rome, de Westminsterabdij in Londen, het beeld van Christus Verlosser in Rio de Janeiro, de Sacré Coeurbasiliek in Parijs en de kathedraal van Manilla verlicht in de kleur van het bloed dat nog steeds door talloze Christenen in de gehele wereld wordt vergoten.
Bijzondere getuigenissen
Tijdens de herdenking worden bijzondere sprekers verwacht. Ze komen Ashiq Masih en Eisham Ashiq, de echtgenoot en een dochter van de Pakistaanse Asia Bibi, hun verhaal vertellen. De katholieke Asia werd in 2009 vals beschuldigd van godslastering jegens de profeet Mohammed, gevangengezet en ter dood veroordeeld. Haar lot is nog steeds onzeker. De Nigeriaanse Rebecca Bitrus komt vertellen over de twee jaar dat ze gegijzeld is geweest door terroristen van Boko Haram. Zij verloor haar zoon, weigerde zich te bekeren en kreeg een kind van haar gijzelnemer, waarmee ze wist te ontsnappen en terugkeerde naar haar eigen man.