Christenen Syrië vrezen dreigende inval Turkije

donderdag, 08 december 2022
Nieuws
Sinds 20 november is het noorden van Syrië opnieuw doelwit van een reeks aanvallen vanuit Turkije. Dat land is volgens de Turkse premier Erdogan vastbesloten om Koerdische strijders uit te roeien en zo “zijn grenzen te beschermen.” Kerk in Nood interviewde Mgr. Nidal Abdel Massih Thomas, patriarchaal vicaris van de Chaldeeuwse Kerk in Al-Jazeera over de situatie.
ACN-20221206-137471 Syrië

Het Armeens Katholiek Patriarchaat heeft zojuist ieders gebeden gevraagd om een einde te maken aan de Turkse militaire operaties tegen Koerdische doelen in het noordoosten van Syrië. Wat gebeurt daar precies?

Sinds 20 november vallen Turkse troepen belangrijke posities van de door de Koerden geleide troepen aan. Met behulp van drones vallen ze onder meer gas- en enkele olie-infrastructuur langs de Al-Malikiyah en Rumailan lijn aan, helemaal tot Ras Al-Ain. Olieraffinaderijen en elektriciteits- en gasstations zijn vernietigd en volledig buiten werking gesteld. Ze hebben ook enkele dorpen bij de grens gebombardeerd.

De Turkse operatie op Syrisch grondgebied, in het noordoosten van Syrië, was gericht op locaties van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Het is een reactie op het bombardement op Taksim in Istanbul, op 13 november, waarbij zes doden en 80 gewonden vielen.

Welke steden zijn het doelwit? Zijn er nog Christenen in deze regio’s?

Ja, in Al-Malikiyah is er een groot aantal Christenen; in Amouda één of twee families; in Darbasiyah, 20 families; in Ras Al-Ain 10 families, in Tal Tamr 150 Assyriërs… Kortom, er is een behoorlijk aantal christelijke families in elk van deze steden: Al-Malikiyah, Qamishli, Al-Hasakah, Amouda, Tal Tamr en omgeving en Al-Qahtaniya. Het grootste aantal gezinnen bevindt zich in de steden Qamishli, daarna Al-Hasakah, Al-Malikiyah en Al-Qahtaniya.

Zijn burgers het doelwit van deze aanvallen?

Zeker, want het zijn burgers die aan deze infrastructuur werken en in de buurt ervan hun huizen hebben. Ook stedelijke gebieden werden aangevallen, zoals een civiele wegvoorziening die Al-Hasakah en Al-Qamishli verbindt en de voorsteden Amouda, Al-Malikiyah en Al-Qahtaniya. Veel burgers zijn behandeld in de ziekenhuizen van Qamishli en Al-Hasakah.

Hoe rechtvaardigen de Turkse troepen deze aanvallen?

De Turken rechtvaardigen deze interventie door te zeggen dat het gaat om de bescherming van hun grenzen, tot een diepte van 30 km langs het noorden van Syrië. Zij willen voorkomen dat de PKK een Koerdische staat opricht, die de Turkse staat bedreigt en aanvallen op hun land zou kunnen voorbereiden.

Kan de Syrische regering reageren wanneer deze regio zogenaamd autonoom is en beheerd wordt door de Syrische Democratische Strijdkrachten?

De Syrische staat wil zijn land terugwinnen, maar de Koerdische strijdkrachten reageren niet op de Syrische staat. Meerdere malen is er een akkoord geweest en hebben de Koerdische troepen zich teruggetrokken, omdat ze Amerika gehoorzamen. De Syrische staat is bereid alle gebieden te beschermen. De SDF-commandant kreeg afgelopen zondag nog via een Russische bemiddelaar gevraagd zich uit drie gebieden (Tal Rifaat, Manbij en Ayn Al-Arab) terug te trekken, maar al deze voorstellen zijn afgewezen.

Wat ziet u de komende maanden?

Erdogan heeft gezegd dat het grondoffensief zo snel mogelijk zal beginnen, maar tot nu toe is dat niet gebeurd. Alles wijst erop dat als de Koerden zich niet uit deze drie gebieden terugtrekken, er een dreigende Turkse grondaanval op Noord-Syrië komt, met voortzetting van de dagelijkse artillerie- en luchtbombardementen.

De regio heeft al een grote migratieproces doorgemaakt sinds 2015, tijdens de jaren van de Syrische burgeroorlog. We weten niet wat ze gaan doen en daarom leggen we het in Gods handen.