Christenen Syrië: “Angst voor sharia en inperken vrijheid”

dinsdag, 17 december 2024
Nieuws
Terwijl Syrië de eerste week van de overgang naar het nieuwe regime ingaat, heeft Kerk in Nood (ACN) getuigenissen uit de eerste hand verzameld. Ze bieden een inkijkje in de huidige situatie in belangrijke regio's, waaronder Homs en Aleppo. Daar hebben christenen te maken met grote onzekerheden.
Prayer to the Our Lady of Sorrows in Eastern Ghouta 2019

In Homs blijft de stemming voorzichtig nu mensen de straat op gaan na de demonstraties van afgelopen vrijdag. Er zijn voedsel- en brandstofvoorraden, maar die blijven beperkt en de prijzen stijgen gestaag. Gisteren gingen de scholen weer open. Kerk in Nood sprak met een contactpersoon die de groeiende bezorgdheid onder christenen over de toekomst van het land benadrukte.

Angst voor sharia en inperken vrijheid
“Mijn boodschap aan de wereld is het belang van internationale steun voor christenen om een burgerlijke grondwet op te stellen, in plaats van een islamitische grondwet gebaseerd op de sharia. Als de grondwet gebaseerd is op de sharia, zullen christenen ongetwijfeld het land moeten verlaten omdat persoonlijke vrijheden beperkt zullen worden,” vertelde de bron.

Zijn breed gedeelde zorg is dat het land overgaat van een regime dat alle afwijkende meningen onderdrukte naar een regime dat persoonlijke vrijheden kan beperken in naam van religie. “Christenen hebben geen macht die in staat is om hun rechten te waarborgen op het gebied van de grondwet, het institutionele leven en burgerlijk bestuur. De angst bestaat dat we zijn overgegaan van een regime dat iedereen het zwijgen oplegde naar een regime dat anderen niet toestaat om te leven zoals zij dat willen, met persoonlijke vrijheden,” vervolgde de bron.

Voorzichtige tekenen van Kerstmis
Ondertussen is de sfeer in Aleppo gematigder, maar nog steeds voorzichtig optimistisch. Mensen proberen hun normale leven weer op te pakken. Er zijn voorzichtige tekenen van Kerstmis in de stad. Kerken zijn begonnen met het ophangen van versieringen en de nieuwe autoriteiten dringen er bij de burgers op aan om feest te vieren en de sfeer in de stad te verbeteren.

De zondagsmissen verliepen zonder incidenten in zowel Homs als Aleppo. In een moment van hoop in de aanloop naar Kerstmis, kwamen de gelovigen samen om te bidden in de onvoorspelbare toekomst die ze tegemoet gaan.

Scholen en ziekenhuizen open
De nieuwe autoriteiten in Aleppo hebben de bevolking verzekerd dat christelijke scholen operationeel blijven. Velen openden ook hier gisteren hun deuren. Ziekenhuizen zijn ook heropend en lokale medicijnfabrieken beginnen weer te produceren. Hoewel het land nog steeds herstellende is van de ontberingen en strenge embargo’s van het afgelopen decennium, gaat het langzaam beter.

Ondanks de aanvankelijke prijsstijgingen beginnen de prijzen zich te stabiliseren, met buitenlandse merken, vooral uit Turkije, nu beschikbaar tegen lagere prijzen dan lokale producten. “We zijn gekomen om alles beter achter te laten dan het was,” vertelden de autoriteiten de mensen volgens de bronnen.

Geïsoleerde incidenten
Onderzoek van Kerk in Nood meldt dat er weliswaar af en toe incidenten en meldingen van religieuze discriminatie of agressie zijn geweest, maar dat er op dit moment geen tekenen zijn van systematische vervolging en dat dit geïsoleerde incidenten blijven.

Het is een feit dat de christelijke gemeenschap voorzichtig blijft over de toekomst. Het vertrouwen in autoriteiten is diep geschokt na 13 jaar conflict. “Na al het lijden en ontberingen is het erg moeilijk voor ons om iemand of de nieuwe autoriteiten gemakkelijk te vertrouwen,” legde een van de Aleppo christenen uit aan.

Kerk in Nood (ACN) blijft direct contact onderhouden met haar projectpartners en met kerkelijke leiders in Syrië. Zij hebben de nieuwe autoriteiten in zowel Aleppo als Damascus de afgelopen week meerdere malen ontmoet. De katholieke hulporganisatie, die christenen sinds het begin van de oorlog in 2011 ondersteunt, roept de internationale gemeenschap op om de overgang te overzien om zo godsdienstvrijheid in Syrië te garanderen.