Christenen in Syrië bang voor Turkse invasie

maandag, 12 augustus 2019
Nieuws
Terwijl Turkije steeds meer troepen en militair materieel naar de grens met Noordoost-Syrië stuurt, vrezen Christenen in Syrië een Turkse invasie.
ACN-20150202-19392

De Turkse president Erdoğan sprak afgelopen week bij de wijding van een Syrisch-orthodoxe kerk buiten Istanbul. Maar houdt Erdoğan tegelijkertijd toezicht op een militaire operatie die kan leiden tot de decimering van de christelijke gemeenschap in het noordoosten van Syrië? Die vraag stelt de Katholieke nieuwssite Aleteia.

Doelwit van de Turken lijkt Koerdische troepen te zijn die volgens Turkije een terroristische dreiging vormen. "Turkse leiders hebben gezworen de Koerden te vernietigen, bestaande uit meer dan 30 miljoen mensen verspreid over vier landen en ‘s werelds grootste bevolkingsgroep zonder land", aldus verslaggever Julia Duin bij GetReligion. Het waren de Syrische Koerden die – na het ontvangen van Amerikaanse apparatuur en training – hielpen Islamitische Staat (IS) op het slagveld te verslaan.

Maar, zoals Lara Seligman in het blad Foreign Policy uitlegt, beweert Turkije dat de voornamelijk Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF) banden hebben met de militante groep van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, die zowel door de Verenigde Staten als Turkije als terroristische groepering worden aangemerkt.

Door de Koerdische overwinningen tegen IS hebben de SDF de controle over een groot deel van het grensgebied, stelde de Washington Post zondag nog. Ze bewaken ook gevangenissen vol IS-strijders en beweren dat als ze zich moeten verdedigen tegen een Turkse invasie, ze niet langer de ongeveer 8.000 Syriërs en Irakezen en 2.000 terroristen uit andere landen kunnen vasthouden.

Alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, herbergt het gebied tienduizenden christenen. Conflicten tussen Turkije en de Koerden kunnen ertoe leiden dat oude christelijke gemeenschappen een gemakkelijk doelwit zijn of hen dwingen het gebied te verlaten.

Het artikel in de Washington Post van zondag legt uit dat het Amerikaanse voorstel aan Turkije een ‘gezamenlijke VS-Turkse militaire operatie omvat om een ​​strook ten zuiden van de Syrisch-Turkse grens te beveiligen die ongeveer negen mijl diep en 87 mijl lang zou zijn, waaruit de Koerdische strijders zich moeten terugtrekken.” Turkije heeft echter aangedrongen op een "veilige zone" van minstens 20 mijl diep en de voorkeur uitgesproken om deze alleen te controleren. De Turkse regering is ook op zoek naar gebieden die de veilige terugkeer mogelijk maken van een deel van de meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije wonen.

De veilige zone van 20 mijl die Turkije wil, zou het leefgebied van veel christelijke gemeenschappen omvatten. En velen van hen zijn op hun hoede voor de erfgenamen van het Ottomaanse rijk, dat een eeuw geleden duizenden Armeniërs en Assyriërs afslachtte. Volgens de katholieke nieuwsdienst CNS deed de Christelijk-Syriac militaire raad, die deel uitmaakt van de SDF, een beroep op de regering van president Trump om hulp tegen een mogelijke Turkse aanval op de oostelijke regio van de Euphrates in Syrië. In Afrin, een stad in het noordwesten van Syrië, probeerden Turkse troepen toen samen met ‘bondgenoten’ waaronder IS en aan Al Qaeda gelieerde milities, in maart 2018 Koerdische militanten uit te drijven. Ze verspreidden de voornamelijk Koerdische inwoners, sommigen van hen christenen, en duizenden intern ontheemde Syriërs uit andere delen van het land die onderdak zochten.

Als Turkse troepen nu de 20-mijlszone binnenvallen, is de verwachting dat ze de inwoners zullen verdrijven en de regio overdragen aan extremistische jihadistische groepen die hen steunen, net als een jaar geleden in Afrin. Lauren Homer, een internationale mensenrechtenadvocaat, haalde Afrin recent aan tijdens de top over Godsdienstvrijheid georganiseerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Daar vertelde ze CNS dat als Turkije binnenvalt, “het een herhaling van Afrin zal zijn op al het grondgebied dat ze in beslag nemen, met als doel gerichte genocide, etnische zuivering, verkrachting en mensenhandel van vrouwen."

Bron: Aleteia, CNS