Christenen Burkina Faso: “Vlucht, bekeer of sterf”

donderdag, 12 september 2019
Nieuws
Christenen in Burkina Faso worden door islamitische jihadisten gedwongen te 'vluchten, bekeren of sterven.'
Pastoor-Joël-Yougbaré-van-Djibo

De regering van Burkina Faso zei maandag dat vermoedelijke extremisten twee aanvallen hebben gepleegd waarbij in totaal 29 mensen zijn gedood.
Een aanval zondag op de weg Dablo-Delbo kostte ten minste 14 burgers het leven, terwijl nog eens 15 mensen werden gedood toen een vrachtwagen een explosief op de weg tussen Barsalogho en Guendbila in de provincie Sanmatenga raakte. Islamitisch extremistisch geweld is dit jaar toegenomen in het noorden en oosten van Burkina Faso nabij de grens met Mali. Honderden mensen zijn gedood bij aanslagen en duizenden zijn gevlucht.

Christenen zijn echter vooral het doelwit. In juni werden zeven christenen gedood door jihadisten bij een gerichte aanval in de noordelijke stad Bani. De slachtoffers werden doorzocht op ‘tekenen van christendom’, zoals bijbels of kruisen, voordat ze werden gedood. "De regeringen van landen zoals Burkina Faso moeten niet alleen meer bescherming bieden aan christenen en andere minderheden, ook de internationale gemeenschap moet beslissende maatregelen nemen om een einde te maken aan de internationale financiering van terroristen en grensoverschrijdende overbrenging van wapens en militanten," aldus Edward Clancy van Kerk in Nood. Volgens een andere hulporganisatie, het Barnabas Fonds, werden minstens 56 christenen gedood door jihadisten in een reeks aanvallen tussen april en juni.

Burkina Faso is een natie met een moslim-meerderheid, maar heeft een significante christelijke minderheid, die ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking uitmaakt. De meeste christenen zijn katholiek en het land heeft 3 aartsbisdom en 12 bisdommen. Het West-Afrikaanse land had vroeger relatief goede interreligieuze relaties, met christenen en moslims die in vrede samenleven. Sinds 2015 is de situatie aanzienlijk veranderd: jihadistische groepen die voorheen actief waren in het naburige Mali zijn geleidelijk in Burkina Faso geïnfiltreerd en de aanvallen zijn toegenomen.

Er zijn verschillende islamitische groepen actief in het land, waaronder de aan Al-Qaeda gelieerde Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin, de Islamitische Staat in de Grotere Sahara en de inlandse Ansaroul Islam. Hoewel deze groepen ook staatssymbolen zoals militaire doelen, scholen en gezondheidsinstellingen aanvallen, zijn vooral christelijke kerken hun doel geweest. Sinds april 2019 zijn kerken aangevallen in Soum, Dablo, Toulfé en Zimtenga. De pastoor van Djibo, pater Joël Yougbaré, werd in maart ontvoerd. Op 4 augustus nog doodden militanten drie christenen bij aanvallen op protestantse en katholieke kerken in Tialboanga. De stad ligt in de oostelijke provincie Tapoa, waardoor gevreesd wordt dat de opstand zich vanuit het noorden uitbreidt.

“In landen als Burkina Faso en Niger is de modus operandi het creëren van een sfeer van angst en het ondermijnen van de bestaande civiele autoriteiten. Interreligieuze spanningen worden verergerd tot het punt van geweld. Dit zal helpen het culturele en sociale weefsel van de samenleving ongedaan te maken. Mensen zullen gedwongen worden extreme maatregelen te nemen om te overleven. Omdat christenen in de minderheid zijn, vormen ze het gemakkelijke en belangrijkste doelwit. Jihadisten uit willen de wereld van alle geloven ontdoen, behalve van hun eigen specifieke vervorming van religie”, aldus Clancy tegenover Crux. “De opkomst van jihadistisch terrorisme in Afrika heeft zijn wortels in de ineenstorting van Libië in 2011. Dankzij de gevechtservaring die jihadistische terroristen hebben opgedaan in landen als Afghanistan, Syrië en Irak, zijn er nu veel getrainde, gewapende en gemotiveerde extremisten in staat om angst en onrust verspreiden door West-Afrika.”

Vorige maand riep bisschop Laurent Dabiré van Dori, de president van de bisschoppenconferentie van Burkina Faso en Niger, de wereldgemeenschap op om in te grijpen en te helpen. “Als de wereld niets blijft doen, zal het resultaat zijn dat de christelijke aanwezigheid wordt geëlimineerd” zei hij in een oproep gepubliceerd door Kerk in Nood op 1 augustus. "Ze zijn langzaam naar het binnenland van ons land getrokken en hebben het leger, de civiele structuren en de mensen aangevallen. Nu lijken christenen hun belangrijkste doelwit te zijn. Ik geloof dat ze proberen een interreligieus conflict te veroorzaken.”

De bisschop gaf buitenlandse partijen de schuld voor het leveren van wapens aan de jihadistische groepen. "De wapens die ze gebruiken, zijn niet hier in Afrika gemaakt," zei Dabiré. “Ze hebben geweren, machinegeweren en zoveel munitie, meer dan het leger van Burkina Faso tot zijn beschikking heeft. Als ze naar de dorpen komen, schieten ze urenlang. Wie levert hen deze middelen? Als ze deze steun niet van buitenaf zouden krijgen, zouden ze moeten stoppen. Daarom doe ik een beroep op de internationale autoriteiten. Degene die daartoe bevoegd is, mag een einde maken aan al dit geweld!”

Clancy vertelde Crux dat als de jihadistische invloed niet wordt gestopt in de regio, “arme landen met onstabiele of corrupte regeringen gemakkelijk gevaarlijke plaatsen worden voor zowel christelijke gelovigen als voor Moslims die niet op één lijn zitten met fundamentalisten.”

Bron: Crux/Kerk in Nood