Op 22 augustus gooide Taheer Abbas, een jonge Moslim, de jonge Binish Paul (18) van het dak van de tweede verdieping. Haar advocaat, Tabassum Yousaf, vertelt in een interview met Kerk in Nood dat ze had geweigerd zich tot de Islam te bekeren en met hem te trouwen: “Al maandenlang had Taheer druk uitgeoefend op Binish om zich tot de Islam te bekeren, maar steeds weigerde ze. Dit mondde uit in deze gewelddadige daad, waarbij de jonge vrouw ernstige breuken in haar benen en haar ruggengraat opliep.”
Volgens de advocaat waren de perikelen daarmee echter niet over. “Zoals vaak het geval bij dergelijke incidenten, plaatst dit het gezin van de christelijke vrouw in een moeilijke positie. De ouders hebben zich tot de lokale politie gewend, maar deze weigerde een aanklacht in te dienen. Bovendien weigerde de directeur van het ziekenhuis het medisch rapport uit te vaardigen dat nodig is om de verwondingen te documenteren”, aldus Tabassum Yousaf, die zelf ook Christen is. “Het gezin kreeg ook serieuze bedreigingen van de familie van de dader. Als de zaak niet zou worden afgesloten, zouden ze allemaal beschuldigd worden van godslastering.”
De advocaat liet het er echter niet bij zitten en diende de aanklacht rechtstreeks bij de rechtbank in, waardoor het ziekenhuis werd gedwongen een medisch rapport in te dienen. Dit maakte het mogelijk de man op 24 augustus te arresteren. Yousaf: “Wanneer dergelijke aanvallen plaatsvinden in onze kerkgemeenschap, is het grootste probleem dat de Christenen in Pakistan vaak tot de armste sociale groepen behoren en zich niet bewust zijn van hun rechten. Bijna niemand weet bijvoorbeeld dat je aanklachten bij de rechtbank kunt indienen. De weigering van de politie om een zaak te openen, samen met bedreigingen van familieleden en vrienden van de daders, zorgt ervoor dat veel families zelfs de misdaden die ze hebben geleden niet melden.”
Er zijn volgens Yousaf veel incidenten met jonge christelijke vrouwen die gedwongen worden om te bekeren die nooit bekend worden. “Toen ik rechten studeerde, werd ik ook onder druk gezet door een jonge Moslim, een vriend van mij. Gelukkig hebben mijn familie en mijn broers me beschermd. Jonge christelijke vrouwen van eenvoudige afkomst staan echter machteloos tegenover hun aanvallers.” Volgens Yousaf komen er in de zuidelijke Pakistaanse stad Karachi alleen al jaarlijks 15 tot 30 gevallen voor die vergelijkbaar zijn met die van Binish. Ter vergelijking: het aantal keren dat deze incidenten aan de politie worden gerapporteerd, kan op één hand worden geteld. “Veel mensen zijn bang omdat de moslimgemeenschap dreigt de vrouwen van deze families te verkrachten of te vermoorden.”
“Het is lastig in Pakistan om gerechtigheid te krijgen als je lid bent van een religieuze minderheid”, concludeert Yousaf. “De rechters staan onder druk van de politieke partijen en bieden onze broeders en zusters geen geloofwaardige en rechtvaardige rechtsbijstand. Veel leden van minderheidsgroepen zijn zich er niet eens van bewust dat zij dezelfde rechten hebben als Moslims. Als Katholieke advocaat ben ik van mening dat het belangrijk is dat zij toegang hebben tot meer informatie op dit gebied en juridische bijstand kunnen krijgen. Ik bied deze dienst daarom aan God en mijn Kerk.”