fbpx

Centraal-Afrikaanse Kerk rouwt om nieuwe moord priester

maandag, 02 juli 2018
Nieuws
Een nieuwe uitbraak van geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek heeft het leven gekost aan de vicaris-generaal van het bisdom Bambari, in het midden van het land.
20180702-De-vermoorde-pr-Firmin-Gbagoua-uit-Bambari

Pr. Firmin Gbagoua, die op vrijdag 29 juni werd neergeschoten, overleed gisteren aan zijn verwondingen. Volgens de rector van de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis in Bangui werd Gbagoua op vrijdag 29 juni om 19 uur van dichtbij in zijn onderbuik geschoten terwijl hij aan tafel zat voor het avondeten in gezelschap van zijn medebroeders in het huis van het aartsbisdom Bambari. De laatste moord heeft gezorgd voor een grote schok in een land waar de sfeer al enige tijd extreem gespannen is.

“Niemand wordt beschermd in dit land, maar de Kerk zal niet zwijgen”, aldus pater Bondobo. De gevechten tussen gewapende Séléka-groepen en Anti-Balaka zelfverdedigingsmilities nemen toe, vooral in het noorden van het land en religieuzen en blauwhelmen (VN-vredestroepen) worden aangevallen en huizen worden verbrand. “We weten waar deze criminelen, die blijven doden, zijn", zei de rector van de kathedraal in Bangui. Het is volgens hem nu aan de autoriteiten om "hun werk te doen.”

De opleving van geweld is een grote zorg voor de bisschoppen in de Centraal Afrikaanse Republiek. In een verklaring na een buitengewone vergadering op 24 juni stelt het episcopaat met verbazing en bitterheid de komst op te merken van nieuwe huursoldaten die het moeilijk maken om de crisis op te lossen. “De straffeloosheid en amnestie die sommigen ons proberen op te leggen, zal ons geen vrede brengen”, schreven ze, verwijzend naar de vele vredesakkoorden die gewapende groepen volgens hen enkel gebruiken om tijd te winnen. "We herinneren de regering, de internationale gemeenschap en de gewapende groeperingen eraan dat de autoriteit van de staat niet onderhandelbaar is en dat er geen sprake kan zijn van onderhandelingen," zeiden de bisschoppen.

Sinds 2013 leeft bijna het hele grondgebied van de Centraal-Afrikaanse Republiek onder het juk van gewapende groeperingen en milities die talloze gewelddaden en misbruik plegen. Kerk in Nood steunt de lokale Kerk bij vredesinitiatieven, beveiliging en wederopbouw.