fbpx

Catechisten in Congo cruciaal voor doorgeven geloof

Project
In de Democratische Republiek Congo spelen catechisten, zoals in bijna elk Afrikaans land, een cruciale rol bij het doorgeven van het geloof.
ACN-20191115-94138 Congo Catechisten

In het bisdom Lolo, in het noorden van het land, zou het leven van de Kerk praktisch tot stilstand komen zonder de catechisten. Zij wonen en werken naast de gewone gelovigen in de dorpen en moedigen hen aan om samen te komen voor gebed en verdieping van het geloof. Veel parochies strekken zich uit over grote gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Het handjevol beschikbare priesters moet lange afstanden te voet afleggen, soms wadend door beken en rivieren, om er de mensen te bereiken. Omdat zij daardoor maar weinig dorpen kunnen aandoen, zijn de catechisten die in de dorpen leven des te belangrijker.

In het catechetisch centrum van het bisdom Lolo krijgen de catechisten dan ook een solide training. Ook komen ze er regelmatig hun kennis verdiepen. De basisopleiding voor deze catecheten alleen al duurt twee jaar. Omdat zij meestal al een gezin hebben, gaan hun vrouw en kinderen met hen mee naar de accommodatie op het terrein van het centrum. Terwijl de vaders studeren, gaan hun kinderen op kosten van het bisdom naar school. Ook de vrouwen volgen cursussen, bijvoorbeeld in handwerken, huishoudkunde, lezen en schrijven en basiscursussen in Bijbelstudies en moraal. Zo ontvangen niet alleen de toekomstige catechisten vorming, maar leert het hele gezin het katholieke geloof in woord en daad te verkondigen.

Voor bisschop Jean Bertin Nadonye Ndongo is deze vorming dierbaar. Hij is er zeker van dat hun verbeterde opleiding het bisdom een “nieuwe impuls” heeft gegeven en een “inspiratiebron” vormt voor velen. Omdat de behoefte aan goed opgeleide catechisten nog steeds acuut is, vraagt hij om hulp voor de opleiding van nog 10 catechisten en hun families.

Helpt u mee? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van code 115-07-49. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.